Уряд розширив список підстав для звільнення працівників та розірвання трудового договору під час військових дій в Україні.

Про це сказано в оновленому законопроекті № 7251.

В Україні додали ще одну підставу для розірвання трудового договору під час війни - відсутність людини на роботі та інформації про причини такої відсутності більше чотирьох місяців. Більше того, відтепер працівника можуть звільнити з ще однієї причини - неможливість забезпечувати умови праці через знищення майна в результаті бойових дій.

Робота, скріншот
Робота, скріншот

Крім цих змін, закон також передбачає поняття сумісництва. Це означає, що працівники, які були змушені покинути свої робочі місця, можуть розраховувати на працевлаштування в іншому місці.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Серед інших змін у законі:

  • скасовуються на період воєнного стану окремі обмеження, передбачені законодавством у сфері запобігання корупції щодо заняття іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю;
  • на час оголошення воєнного або надзвичайного стану всі повідомлення і документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу можуть вестися в електронній формі.

Тим часом механізм, коли працівникам і роботодавцям будуть відшкодовувати пов'язані з трудовими відносинами грошові суми, втрачені в результаті війни, поки розробляються.

Українці. Фото: скріншот youtube
Українці. Фото: скріншот youtube

Нагадаємо, українські підприємства тікають від війни в безпечніші регіони: у Мінекономіки пояснили, що їх чекає

Як повідомляв Знай.uа, 5,8 млрд гривень: у Мінсоцполітики зробили заяву стосовно виплат допомоги внутрішнім переселенцям

Також портал Знай.uа писав, що працевлаштування під час війни: названо топ-5 найбільш затребуваних фахівців