З першого дня вторгнення росії на територію України уряд робив все можливе для того, щоб утримати бізнес на плаву, і допомогти громадянам і вимушеним переселенцям.

У виданні "Інформатор" зібрали всі необхідні інструкції для отримання державної допомоги власникам бізнесу, внутрішньо переміщеним особам, багатодітним сім'ям та іншим категоріям населення України.

Економіка у воєнний час, фото з Кабміну
Економіка у воєнний час, фото з Кабміну

Щоб фінансово підтримати тих, хто вимушено покинув свій рідний дім через військові дії, держава обіцяє щомісячну допомогу в розмірі 2 тисяч гривень кожному. Виплата приходить тільки тим, хто мігрував в межах України. Це стосується і батьків - на кожну дитину можна отримати по 3 тисячі гривень щомісяця. Така ж сума щомісяця виплачується особам з інвалідністю.

200 українських біженців в очікуванні притулку в США, фото: CNN.
200 українських біженців в очікуванні притулку в США, фото: CNN.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Власникам бізнесу, які вирішать допомогти переселенцям з роботою, уряд почав виплачувати по 6,5 тис. грн за кожного працевлаштованого переселенця.

"Компенсацію за комунальні платежі отримують сім'ї, які приймають переселенців вдома. Всі, хто відгукнувся на біду, надав дах переселенцям, надав безкоштовний притулок, отримують 450 грн на місяць за кожного, кому допомогли. Ці гроші - компенсація на комунальні послуги", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Щоб отримати матеріальну допомогу, переміщеним особам, потрібно отримати довідку про взяття на облік ВПО. Цей документ можуть видати: уповноважена особа громади, ЦНАП, також можна подати заявку через "Дію". Виплати будуть приходити щомісяця на зазначену банківську карту.

Щоб отримати матеріальну допомогу за надання притулку переселенцям, потрібно повідомити місцевій владі про готовність розмістити у себе переселенців. Підійти до органу місцевого самоврядування та написати заяву встановленого зразка. Після цього щомісяця власники житла отримуватимуть виплату з бюджету через органи місцевого самоврядування.

Щоб отримати матеріальну допомогу за прийом переселенця на роботу, роботодавцю необхідно не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування такої людини подати до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості заяву про компенсацію витрат.

Фото: prostir.ua переселенка
Фото: prostir.ua переселенка

Як отримати лікарняний, допомогу при вагітності, пенсію

Щоб змінити адресу отримання пенсії, необхідно зателефонувати в контакт-центр "Укрпошти" за номером 0 800 300 545 і набрати кнопку 2.

Далі потрібно буде повідомити:

  • своє прізвище, ім'я, по батькові;
  • адреса отримання пенсії/грошової допомоги до березня 2022 року;
  • паспортні дані (серія та номер);
  • номер телефону одержувача пенсії / грошової допомоги;
  • спосіб отримання виплати (на відділення або за домашньою адресою)
  • нова адреса доставки: індекс відділення "Укрпошти" або адреса тимчасового проживання

Щоб отримати "лікарняний" або допомогу по вагітності та пологах, потрібно звертатися в будь-яке зручне відділення Фонду соціального страхування України.

Субсидії під час війни

Під час воєнного стану в Україні діє особливий порядок нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг, які були призначені раніше, автоматично продовжуються на весь час воєнного стану +1 місяць після його скасування.

Є декілька варіантів виплат:

Перший. На випадок, якщо в населеному пункті йдуть бої і не працюють органи соцзахисту. Тоді Мінсоцполітики централізовано направляє кошти в Ощадбанк, який у свою чергу перераховує кошти безпосередньо одержувачам.

Другий. Субсидії нараховуються, як і раніше, на банківський рахунок

Третій. Для тих, хто отримує виплати через "Укрпошту", фінанси прийдуть як грошовий переказ через міжнародну платіжну систему MY TRANSFER.

Для отримання коштів через MY TRANSFER при собі потрібно мати паспорт та ІПН. Гроші можна забрати протягом 60 днів.

Пенсіонер з онучкою. Фото: Facebook
Пенсіонер з онучкою. Фото: Facebook

Нагадаємо, "Укрпошта" випускає марку-продовження про крейсер "Москва", розкуплену за мить: "Всьо"

Як повідомляв Знай.uа, 6500 грн для тих, хто втратив роботу: як дізнатися, коли прийдуть гроші

Також портал Знай.uа писав, що авіакомпанія WizzAir відновила продажі квитків до Києва, Львова та Одеси: "Бізнес вірить у швидку перемогу"