"За" проголосувало 305 парламентарів

Поки тисячі українців чекають на обіцяне нардепами ще у Новий Рік запровадження 7 видів безкоштовних медпослуг і підвищення мінімалки, фінансовий стан парламентарів суттєво покращується. Сьогодні у Верховній Раді 305 голосами "За" була затверджена постанова № 7062 щодо нарахувань заробітної плати народних обранців. У списку "бонусів", що додаватимуться до основного окладу в 2022 році – надбавки у кілька десятків тисяч гривень, премії і навіть виплати на оздоровлення. Ще сотні мільйонів підуть на їжу і утримання автопарку. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Оклад і надбавки: "Зради немає"

Мова йде про проект Постанови "Про реалізацію окремих положень Закону України "Про статус народного депутата України".

"Це – суто технічний проект Постанови про перезатвердження посадових окладів, у зв’язку із прийнятим позавчора законопроектом № 7002. Зради немає, зарплата не збільшується, а відв’язується від рівня надбавок, встановлених Урядом для членів КМУ – оплата праці залишиться на рівні, який був у 2021 році", - зазначає голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради Павло Фролов.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Та от тільки головною зміною є не сам оклад, а низка "бонусів" до нього.

Вищезгаданий законопроект по суті "викреслює" народних депутатів з переліку чиновників, яким лютневою постановою Кабміну № 107 вони були урізані.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Натомість, проголосована сьогодні № 7062 повертає народним обранцям умови оплати праці попередніх років (затверджені постановою Уряду № 304 у 2016 році) – з надбавками, преміями і виплатами на оздоровлення.

Скріншот
Скріншот

Тож у 2022 році фінансовий стан парламентарів помітно покращає. Окрім посадового окладу в розмірі 10 прожиткових мінімумів (23 тис 930 грн) нардепи отримуватимуть ще надбавку у розмірі 100 % від окладу.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Премії, "оздоровчі" і 70 тисяч на помічників

У списку також є надбавка за вислугу років (до 50 % окладу), премія за "особисті внески" в роботу і кілька видів виплат матеріальної допомоги.

"Матеріальна допомога на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника. Керівним працівникам може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань", - йдеться в Постанові.

Скріншот
Скріншот

Для керівництва Парламенту прописані окремі додаткові грошові привілеї –оклад спікера і його заступників дещо вище окладу інших нардепів:

-Голови ВРУ – на 20 %

-Першого заступника голови ВРУ – на 15 %

-заступника голови ВРУ – на 10 %

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Також Постановою визначено і розмір фонду оплати праці помічників-консультантів народного депутата – він дорівнює 29,2 прожиткового мінімуму (це близько 70 тис грн).

На їжу, автопарк і ремонт Ради – 2, 6 млрд

Загалом же на утримання Апарату Верховної Ради у 2022 році передбачено більше 2, 68 млрд грн – що на 0,12 млрд грн більше, ніж у 2021 році.

Відповідний проект постанови "Про кошторис Верховної Ради України на 2022 рік" № 6367 був затверджений Парламентом на початку грудня 2021 року.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

На оплату праці народних депутатів та їх помічників планується витратити 696 млн грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Окремо в переліку прописані і суми, що підуть на "Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради".

Зокрема, на продукти харчування виділено 204 млн, ще 43,5 млн – на обладнання та інвентар, а на реконструкцію, реставрацію і капремонт – понад 115 млн грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

В кругленьку суму обійдеться і оновлення системи голосування в сесійній залі, про яке нещодавно повідомив перший віцеспікер ВРУ Олександр Корнієнко.

Головною причиною її заміни стали технічні "глюки", які кілька разів поспіль зривали роботу Парламенту – в одному з рядів зали не спрацьовували кнопки для голосування.

Пожежа у Верховній Раді, кадр з відео
Пожежа у Верховній Раді, кадр з відео

Окрім цього, планується ще й заміна крісел на робочих місцях нардепів.

"Сума рахується – вона дуже залежить від термінів, від того, на якій ми системі зупинимося. Там є 2 принципово різних підходи – наші технарі досліджують. Перед цим ще має відбутися тендер. На цьому етапі слід врахувати історичну цінність будівлі та здійснити необхідні роботи без пошкодження її архітектурної цілісності", - повідомив Олександр Корнієнко.

Верховна Рада, Олександр Корнієнко - фото ВРУ
Верховна Рада, Олександр Корнієнко - фото ВРУ

І, судячи з космічних сум, що витрачаються на схожі замовлення Апарату ВРУ, заявлений "апгрейд" сесійної зали коштуватиме не один мільйон.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.