Які ще послуги в "бонусному" списку?

Холодні палати, облізлі стіни в лікарнях та чималі витрати на медикаменти, які пацієнти оплачують з власного гаманця, давно стали звичним явищем для українців. Та невдовзі ситуація, нарешті, має змінитися – нардепи ініціювали запровадження низки безкоштовних медпослуг, оплата яких здійснюватиметься за рахунок держбюджету. Сьогодні Верховна Рада розглянула відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги" в першому читанні. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Підвищення зарплат і безкоштовні послуги

Даний проект Закону № 6306, ініціаторами якого стали понад 30 парламентарів, потрапив до сесійної зали у максимально короткі строки – 12 листопада він був зареєстрований і за місяць встиг пройти розгляд у профільних Комітетах.

В межах програми медичних гарантій передбачається повна оплата за рахунок державних коштів цілої низки послуг.

Одним з безкоштовних напрямків є спеціалізована медична допомога, що надаватиметься в амбулаторних та стаціонарних умовах.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Лікарня. Фото: УНН
Лікарня. Фото: УНН
Лікарня. Фото: УНН

До "бонусного" переліку входять не лише надання консультації і проведення діагностики, а й лікування та профілактика хвороб, травм, отруєнь, під час вагітності та пологів. Зокрема, і з застосуванням високотехнологічного обладнання та високоспеціалізованих медичних процедур високої складності.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Також безкоштовною буде медична допомога дітям до 16 років і надання реабілітаційної допомоги в гострому, післягострому та довготривалому реабілітаційних періодах.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Підставою для оплати цих послуг стане звіт в електронній системі охорони здоров’я – його формуватимуть в медзакладі, що безпосередньо надає допомогу.

Як наголошують нардепи, українці, що хворіють на цукровий діабет, отримуватимуть безкоштовний інсулін без вже звичних затримок і очікувань. А медпрацівники, нарешті, отримають офіційне підвищення зарплат.

"Законопроект поліпшення надання медичної допомоги, підвищення мінімальних зарплат лікарям до 20 тисяч, а середньому медперсоналу – до 13,5 тисяч гривень. А також вирішує проблеми закупки інсуліну", - зазначає голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради України Павло Фролов.

Відповідні зміни вносяться в Законі України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" та Законі України "Основи законодавства України про охорону здоров’я".

Хабарі і "провал" в Раді – ставки на січень

Також законопроект передбачає притягнення до відповідальності медпрацівників за вимагання грошей за надання вищезазначеного переліку послуг.

Львівські медики, фото: Типовий Львів
Львівські медики, фото: Типовий Львів

"Надавачам медичних послуг забороняється вимагати від пацієнтів винагороду в будь-якій формі за медичні послуги та лікарські засоби, надані за програмою медичних гарантій. Такі дії є підставою для притягнення до відповідальності, передбаченої договором про медичне обслуговування населення, в тому числі одностороннього розірвання договору з ініціативи Уповноваженого органу", - зазначено в положеннях документу.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Окремо прописана і відповідальність громадян, внаслідок правопорушення яких постраждали інші люди – вони зобов'язані будуть відшкодувати закладу усі витрати на лікування.

"Законопроект передбачає доповнення норми Цивільного кодексу України про відшкодування особою, яка вчинила кримінальне правопорушення, закладу охорони здоров’я витрат на лікування потерпілого. З метою забезпечення повернення коштів, які заклад отримав за програмою медичних гарантій з Держбюджету України", - йдеться у Пояснювальній записці до № 6306.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Та, попри важливість поданого "пакету" нововведень і позитивні відгуки більшості парламентарів, результати голосування виявилися непередбачуваними – для затвердження законопроекту не вистачило всього кілька голосів.

"За" проголосувало 222 нардепи – жодного голосу не дали в "Батьківщині", "За майбутнє" та "ЄС". Законопроект був відправлений на доопрацювання і, як зауважили у профільному Комітеті, вже найближчими днями № 6306 знову повернеться до сесійної зали.

Скріншот
Скріншот

Як стверджують нардепи, ухвалити законопроект мають до Нового року – а "запрацює" він з січня 2022-го.

"Цей проект Закону є дуже терміновим – якщо ми не встигнемо проголосувати, фактично 200 тисяч людей з діабетом можуть залишитися без інсуліну вже з січня 2022 року. Серед цих людей є також і діти – цей законопроект дасть їм можливість далі отримувати життєво важливі ліки", - наголошує член Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.