В Раді замінять крісла і оновлять систему голосування

Гучно презентована сенсорна система голосування в Верховній Раді, під час якої нардепи селфілися і знімали відосики прямо в залі, довго не пропрацювала. Днями технічні "глюки" кілька разів поспіль зривали роботу Парламенту. Та, як виявилося, усунути проблему вирішили не звичайним ремонтом – підхід виявився куди глобальнішим. І, судячи з космічних сум, що витрачаються на схожі замовлення Апарату ВРУ, заявлений сьогодні "апгрейд" сесійної зали обійдеться недешево. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Заміна крісел і "диверсії" у залі

Про модернізацію в зали ВРУ повідомив перший віцеспікер Парламенту Олександр Корнієнко в ході брифінгу, що відбувся 1 лютого в будівлі ВРУ.

Головною причиною запланованого оновлення стали саме технічні збої – в одному з рядів зали не спрацьовують кнопки для голосування.

"Ми стоїмо на порозі великої реформи Парламенту, пов'язаної зі зміною системи голосування "Рада". Минулого тижня ми побачили, що вже не можемо ухвалювали державницькі рішення через те, що відрубаються канали, відбуваються якісь – не хочу казати диверсії, але…Техслужби не можуть визначити природу цих відключень", - зазначає Олександр Корнієнко.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Окрім цього, планується ще й заміна крісел на робочих місцях нардепів.

"Сума рахується – вона дуже залежить від термінів, від того, на якій ми системі зупинимося. Там є 2 принципово різних підходи – наші технарі досліджують. Перед цим ще має відбутися тендер. На цьому етапі слід врахувати історичну цінність будівлі та здійснити необхідні роботи без пошкодження її архітектурної цілісності", - наголошує перший заступник голови Верховної Ради.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

12 млн – на реконструкцію кінозали Парламенту

І, судячи з багатомільйонної вартості нещодавно замовленого лоту профільним Управлінням ВРУ, вартість цього оновлення буде суттєвою.

Мова йде про виготовлення проектної документації об`єкта "Реконструкція кінозали адміністративного будинку Верховної Ради по вул. Банковій, 6-8 у Печерському районі м. Києва". Його вартість сягнула 11 млн 890 тис грн.

Тендер - скріншот
Тендер - скріншот

Про це свідчить договір, укладений кілька місяців тому із переможцем торгів ТОВ "ГРІН МАЄТОК".

Тендер - скріншот
Тендер - скріншот

За вищезазначеною адресою знаходиться Управління з питань звернень громадян Апарату ВРУ.

Банкова 6-8 - фото google.maps
Банкова 6-8 - фото google.maps

Одним з головних оновлень стане саме "апгрейд" робочих місць в залі для голосування. Як зазначено в документації, вони мають бути обладнані планшетом і панеллю голосування.

"Робочі місця учасників засідання, чисельністю не менше 300, повинні розміщуватись в партерi зали. Конструкція меблів робочих місць повинна забезпечувати можливість встановлення вбудованих модулів конференц-зв'язку", - йдеться в договорі.

Тендер - скріншот
Тендер - скріншот

Варто додати, що реконструкція передбачає і "обмежувальне" обладнання – турнікети, рентгени для багажу та арочний металодетектор.

"Обладнати вхід з вулиці Банкової до будівлі турнікетами, розрахованим для допуску людей з обмеженими можливостями, рентген-інтроскопом для догляду багажу та арочним металодетектором. Перед металодетектором повинні бути встановлені камери схову для речей, внесення яких до будівель ВРУ заборонено", - зазначено в тендерній документації.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Чималий "куш" – і на саму систему

Електронне ж оновлення системи голосування, судячи з вартості "комп'ютерних" лотів, замовлених профільним Управлінням ВРУ, теж виллється в копієчку.

Скажімо, на придбані перед Новим роком послуги, пов’язані із системами та підтримкою, пішло більше 2 млн 224 тис грн.

Саме стільки коштував лот, замовлений Управлінням справами Апарату Верховної Ради "Оновлення версій програмного забезпечення".

Тендер - скріншот
Тендер - скріншот

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Договір із переможцем аукціону ПАТ "ІНСТИТУТ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" був укладений 23 грудня.

Тендер - скріншот
Тендер - скріншот

Тож про подальший розвиток подій та нові законодавчі ініціативи Парламенту читайте на порталі Знай.ua.