У 2022 році має з'явитися "смачне" свято національного рівня

Найгарячішими подіями останнього тижня стали масові протести студентів під Кабміном і гучні "розбірки" щодо скандального звільнення міністра Сергія Шкарлета. Та нардепи теж не гають часу – днями одразу кілька цікавих законопроектів отримали "Так" в усіх профільних Комітетах Парламенту і вже готуються до розгляду в сесійній залі. Це – не лише нове "смачне" державне свято, а й довгоочікувані зміни для жінок, що страждають від домашнього насильства. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Олександр Корнієнко - фото ВРУ
Олександр Корнієнко - фото ВРУ

Зміна строків і домашнє насильство: як розлучитися?

Днями Комітет гуманітарної та інформаційної політики підтримав важливий для багатьох жінок "Проект Закону про внесення змін до статті 110 та 111 Сімейного кодексу України" № 5492. А стосується він існуючих перешкод в питанні розлучення.

Співавторами законопроекту стала рекордна кількість депутатів – близько 50 парламентарів з різних політичних сил. Серед них, до речі, є і заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зараз за Сімейним кодексом України позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений впродовж вагітності дружини та протягом 1 року після народження дитини.

"Виключенням є лише випадки, коли один із подружжя вчинив щодо іншого чи до дитини протиправну поведінку, що містить ознаки кримінального правопорушення. Але суд може відмовити постраждалій особі і у розірванні шлюбу, і у відкритті провадження – адже не у всіх справах, пов’язаних із домашнім насильством, відразу відкривають кримінальне провадження", - пояснюють у профільному Комітеті Верховної Ради.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики- фото з Фейсбук
Комітет гуманітарної та інформаційної політики- фото з Фейсбук

Із прийняттям же № 5492 питання наявності адмін- чи кримінального провадження більше не гратиме ключову роль.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

"Законопроект пропонує надати можливість розривати шлюб у період вагітності або коли дитині ще не виповнилося 1 року – оскільки це часто має важливе значення в родинах, де є домашнє насильство. А розірвання шлюбу як раз і є першим кроком до припинення насильства та захисту від нього у майбутньому", - наголошують в Комітеті гуманітарної та інформаційної політики.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики- фото з Фейсбук
Комітет гуманітарної та інформаційної політики- фото з Фейсбук

Є й інші аргументи співавторів цих законодавчих змін. А саме те, що:

  • за час формального перебування у шлюбі сторони не можуть укласти шлюб з іншою особою, навіть якщо вже проживають з іншою сім'єю;
  • не можуть купити майно, адже це може стати наслідком визнання його спільним.

Коли саме цей законопроект розглянуть в сесійній залі, поки невідомо. Та, судячи з вражаючої єдності нардепів у співавторстві № 5492, він отримає необхідну кількість голосів і в сесійній залі.

Як йдеться в положеннях документу, даний Закон набирає чинності одразу – з дня, наступного за днем його опублікування.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Смачне свято: фести борщу і спадщина ЮНЕСКО

Також незабаром до сесійної зали має потрапити не менш цікава законодавча ініціатива.

Кількома днями раніше Комітет гуманітарної та інформаційної політики підтримав № 6361 – проект "Постанови про встановлення Дня українського борщу".

Постанова - скріншот
Постанова - скріншот

"Це – не просто страва. Борщ давно став предметом дискусій, а за питанням "ЧИЙ борщ?" можна досить чітко ідентифікувати і політичні погляди людини. На тлі російського військового напастя може здатися, начебто це питання не на часі. Але ж інформаційна війна тривала раніше і продовжується досі – і українська національна страва є одним з її інструментів. Тепер йдемо в сесійну залу – борщ український і крапка", - наголошує ініціатор № 6361 народний депутат Ярослав Юрчишин.

Ярослав Юрчишин - фото з Фейсбук
Ярослав Юрчишин - фото з Фейсбук

Відзначатиметься День борщу у кожну другу суботу вересня. Та, окрім появи нового свята, в Україні впровадять і цілий комплекс заходів на державному рівні:

  • щорічне проведення заходів, фестивалів та змагань із приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України;
  • проведення у навчальних закладах, закладах культури та харчування тематичних заходів, лекцій, дискусій про феномен українського борщу, його культурологічну складову.

Постанова - скріншот
Постанова - скріншот

"Дана Постанова – ще один важливий крок до того, аби кожна друга субота вересня в нашій країні перетворилася на національне свято. Ідея в тому, щоб ми в осінній день могли під класний привід і почастувати одне одного суто українською стравою – як вдома, так і на фестивалях", - зазначає нардеп Ярослав Юрчишин.

Борщ - фото з Фейсбук
Борщ - фото з Фейсбук

А контроль же за виконанням "смачної" ініціативи буде покладено на членів Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

"У 2021 році МЗС України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. А за недавнім рейтингом видання СNN, саме український борщ потрапив у список 20 найкращих супів у світі", - підкреслюють у профільному Комітеті Верховної Ради.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

У разі її затвердження № 6361, Постанова набирає чинності з дня наступного за днем її опублікування – а це означає, що у 2022-му ми вже відзначатимемо День українського борщу.

Ми і надалі слідкуватимемо за новими законодавчими ініціативами Парламенту, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.