Останні новини із сесійної зали

Пожежу, що сталася в залі Парламенту у листопаді, і досі пам'ятають тисячі українців. Тоді в ході позачергового засідання в одному з рядів задимилася система для голосування. Сьогодні збій гучно презентованої в березні 2021 року сенсорної системи "Рада" повторився – причому, двічі за день.

Верховна Рада, скріншот з відео
Верховна Рада, скріншот з відео

Збій під час звільнення

Перший технічний збій системи голосування "Рада" стався в момент вирішального голосування за звільнення нині діючого голови Фонду держмайна України Дмитра Сенниченка. Ця пропозиція не набрала необхідної кількості голосів – було зареєстровано 223 голоси "За".

В цю ж хвилину в залі піднявся галас – нардепи повідомили, що у кількох з них не спрацювали кнопки і вони не змогли взяти участь у голосуванні.

Верховна Рада, Юлія Тимошенко - фото ВРУ
Верховна Рада, Юлія Тимошенко - фото ВРУ

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У зв'язку з цим, у пленарному засіданні було оголошено перерву для перевірки роботи системи "Рада". А нардепи заявили про необхідність службового розслідування з приводу технічних збоїв у системі голосування такого рівня важливості.

Як виявилося згодом, під час голосування, дійсно, сталася технічна помилка.

"Мені повідомили, що виключився канал. Вже є офіційна інформація – стався збій в каналі 25 системи "Рада"", - заявив після техогляду перший заступник Голови Парламенту Олександр Корнієнко.

Олександр Корнієнко - фото з Фейсбук (О.Корнієнко)
Олександр Корнієнко - фото з Фейсбук (О.Корнієнко)

"Зависла" вдруге – вимкнуло цілий ряд

Однак, не пройшло і кількох годин, як "глюк" стався вдруге.

Збій в системі "Рада" - Скріншот
Збій в системі "Рада" - Скріншот

Це відбулося в процесі голосування за один з найважливіших законопроектів у Порядку денному на 27 січня – щодо зміцнення Тероборони та посилення національного спротиву № 6302.

"Мені повідомляють, що технічно система зависла так, що вони навіть не можуть по фракціях показати. Я попрошу – шановні колеги з системи "Рада", підійдіть, будь ласка. Знову вимкнуло цілий ряд", - заявив спікер ВРУ Руслан Стефанчук.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Варто додати, що ідею із проведення ретельної перевірки системи голосування, запропоновану нардепами, в керівництві ВРУ підтримали.

Верховна Рада - фото з Фейсбук (Д.Разумкова)
Верховна Рада - фото з Фейсбук (Д.Разумкова)

"Щодо службового розслідування, то його потрібно провести, аби унеможливити це на майбутнє", – повідомив перший заступник голови Парламенту Олександр Корнієнко.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.