Ініціативи розроблено за стандартами НАТО і країн ЄС

Робочий день в Парламенті розпочався з "параду" вишиванок, селфі нардепів і концерту прямо в сесійній залі. А окремим доповненням до святкування Дня єдності стали кілька тематичних законодавчих змін – на пленарному засіданні були затверджені 2 "військових" законопроекти. Один з них передбачає низку оновлень у сфері нацбезпеки і створення окремої служби правопорядку, а у другому – розірвання укладених в Москві та Мінську угод. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Стандарти НАТО і нова служба правопорядку

317 голосами "За" був прийнятий в першому читанні проект Закону № 4210 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення у сферах оборони і нацбезпеки.

"Ми зробили крок вперед до критеріїв НАТО. З 2014 року Альянс рекомендує Україні реформувати деякі важливі аспекти в цій сфери – тепер всі ці вимоги враховані в законопроекті. Одним з них є розмежування повноважень між Міноборони та Генеральним штабом – де Міністерство здійснює державну оборонну політику, а Генштаб займається плануванням бойових дій", - зазначає заступниця Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська, штаб-квартира НАТО у Брюсселі - фото з Фейсбук
Соломія Бобровська, штаб-квартира НАТО у Брюсселі - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Документ передбачає посилення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України та відповідальністю осіб на керівних посадах Міністерства оборони і ЗСУ.

"Це комплексний пакет. Законопроект стосується багатьох сфер – розроблено низку пропозицій щодо внесення змін до 19 законів України. Зокрема, і стосовно підзвітності і відповідальності вищих посадових осіб Міноборони та ЗСУ", - наголошує заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

Удосконалення процедур оборонного планування розроблені з урахуванням сучасних стандартів і досвіду країн НАТО і ЄС. Всі данні будуть зводитися у Стратегічному оборонному бюлетені України.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Важливою "новинкою" стане створення окремої служби правопорядку – військової поліції.

"№ 4210 передбачає запровадження військової поліції як органу правоохоронної діяльності у військових структурах – це є незамінної складової системи військової юстиції країн Альянсу. Втім, законопроект ще потребує ґрунтовної підготовки до другого читання, а для його належної реалізації необхідно розробити і прийняти нові закони", - пояснює секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Скрін, Facebook ЗСУ
Скрін, Facebook ЗСУ

Розірвання відносин: "Ні кроку до Московії!"

Одним з головних законопроектів став № 0065 – "Про вихід України з Рішень про створення та діяльність Антитерористичного центру держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав". За нього проголосувало 309 парламентарів.

Мова йде про рішення, укладені в попередні роки в Москві та Мінську.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

В умовах сьогоднішньої ситуації актуальність розірвання цих угод є очевидною. Тим не менш, в СБУ надали досить стримане обґрунтування.

Військові - фото Міністерство оборони України
Військові - фото Міністерство оборони України

"Впродовж 2014–2015 років Україна не брала участі в практичних заходах, передбачених Програмою співробітництва держав-учасниць СНД у боротьбі з тероризмом та іншими насильницькими проявами екстремізму. Тому припинення участі України в діяльності Антитерористичного центру держав-учасниць СНД є доцільним", - підкреслив перший заступник голови Служби безпеки України Сергій Андрущенко.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Тож про подальший розвиток подій та нові законодавчі ініціативи Парламенту читайте на порталі Знай.ua.