У Міністерстві оборони розповіли, чи можливо українським жінкам стати на військовий облік в онлайн форматі, не відвідуючи територіальний центр комплектування за місцем реєстрації.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що зараз вони активно працюють над цим питанням і розробляють документи, які спростять процес військового обліку, а також переведуть всю процедуру в цифровий формат, де це буде технічно можливо. Зміни Генштабу внесуть протягом 2022 року.

Анна Маляр
Анна Маляр

Деякі винятки все ж є - медогляд буде проходити як зазвичай, так як лікар не зможе оцінити стан здоров'я Українки онлайн.

"Ми працюємо над тим, щоб процедури, які можна перевести в режим онлайн, були в нього переведені. Наприклад, огляд лікаря онлайн неможливий, але можна підтягнути ті довідки, які у людини вже є. Медичний огляд важливий, тому що одна з вимог постановки на облік – це задовільний стан здоров'я. Не будь-який стан здоров'я придатний, щоб людина була на обліку", - повідомила Маляр.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Також Маляр відповіла, з якою метою держава вжила таких заходів і нагадала, що закон, який ввів такий облік, був прийнятий ще в березні цього року. Підтримала його абсолютна більшість фракцій.

"Щоб навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014, - це зруйнована система військового обліку", - сказала Ганна.

Нагадаємо, українки можуть відмовитися від служби в ЗСУ? Військовий комісар пояснив, чи будуть закликати і мобілізувати жінок

Як повідомляв Знай.uа, жінки запустили тренд "проти" військовозабов'занності в Україні: хтось збирає валізи, а хтось п'є

Також портал Знай.uа писав, що жінкам, які ухиляються від військового обліку, загрожує штраф: до 8500 грн, якщо не встигнути до кінця 2022 року