Глава Міністерства соціальної політики України Марина Лазебна дала велике інтерв'ю українським журналістам, і до слова, досить великий обсяг нової інформації про субсидії. Головне - міністр розповіла, чи мають право на субсидію власники кількох житлових приміщень, безробітні та іноземці.
Марина Лазебна також розповіла, як розраховується розмір субсидії, чи можна самостійно дізнатися, чи призначили її, а також про те, що робити, коли вимагають повернути вже виплачені гроші.
Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Марина Лазебна, скріншот: YouTube
Марина Лазебна, скріншот: YouTube

В житті трапляються різні ситуації. Наприклад, людина мала роботу і могла платити за житло, але посеред зими її дохід зменшився. Так чи можна отримати субсидію в розпал опалювального сезону?

"Так, звернутися за житловою субсидією можна в будь-який місяць року, коли сім'я зрозуміла, що потребує допомоги від держави в оплаті житлово-комунальних послуг, зокрема, протягом опалювального сезону. При цьому важливо знати, що сім'я отримає субсидію з дати початку опалювального сезону до дати його закінчення, якщо звернулася за її призначенням протягом двох місяців з початку такого сезону. Більше того, якщо людина звертається за субсидією протягом трьох місяців після підвищення тарифів, то субсидія призначається з місяця такого підвищення до закінчення опалювального сезону", — каже Марина Лазебна.

Українці, фото: znaj.ua
Українці, фото: znaj.ua

Поясніть, будь ласка, як розраховується розмір субсидії?
Субсидія розраховується автоматично. Для її розрахунку використовуються дані про доходи, вартість комунальних послуг, склад зареєстрованих в житловому приміщенні. Цю інформацію структурні підрозділи із соціального захисту населення отримують від ДПС, Пенсійного фонду України, виконавців послуг, органів місцевого самоврядування.

Українці, фото: znaj.ua
Українці, фото: znaj.ua

Людина може самостійно перевірити, якою буде сума нарахованої субсидії. Спочатку потрібно визначити розмір обов'язкового платежу. Він залежить тільки від розміру середньомісячного сукупного доходу членів домогосподарства.
Розрахувати його можна наступним чином:
- визначаємо середній сукупний дохід домогосподарства на місяць, виходячи з доходів сім'ї за період, за який вони враховуються;
- ділимо дохід на кількість людей у домогосподарстві;
- далі отриману суму ділимо на прожитковий мінімум (встановлений на 1 січня року, з якого призначається субсидія), а отриману суму ділимо на 2;
- потім визначаємо 15% від отриманої суми. Це буде індивідуальний відсоток обов'язкового платежу;
- після чого середній сукупний дохід домогосподарства на місяць множимо на отриманий індивідуальний відсоток обов'язкового платежу.
Субсидія розраховується двічі на рік: на неопалювальний та опалювальний сезони. Для розрахунку розміру субсидії враховуються доходи:
- за III і IV квартали попереднього року-коли субсидія призначається з початку неопалювального сезону (Травень);
- за I і II квартали поточного року-коли субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень);
- за два найближчі квартали до дати звернення, за якими є інформація про доходи від податкової служби — коли субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.
Наприклад, якщо людина звернулася за субсидією в грудні, то враховуватимуться її доходи:
- за II і III квартали поточного року.
Субсидія на купівлю скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.
Якщо людина отримувала субсидію неправомірно, приховала інформацію про свій дохід, то орган, який призначав допомогу, дійсно може відправити лист з вимогою повернути надміру отримані кошти. Їх необхідно повернути на небюджетні рахунки структурних підрозділів із соціального захисту населення, відкриті в Державному казначействі.