Для багатьох українських пенсіонерів, які свого часу працювали на підприємствах пов'язаними з так званими "шкідливими професіями", з'явилися дуже важливі новини. Цього разу питання громадян до експертів стосуються не тільки стажу, а й таких питань, як графік роботи і як він впливає на розмір виплат.

Про це стало відомо завдяки постійній рубриці "Питання і відповідь" видання "Пенсійний кур'єр", яку опублікували для українців у мережі Facebook.

Пенсіонери, фото Знай.ua
Пенсіонери, фото Знай.ua

"У період карантину на підприємстві, де я працювала маляром, було встановлено скорочений графік роботи, чотири години щодня. Чи буде за таких умов зараховано період цієї роботи до пільгового стажу?", - запитує українка.

Відповідь: на жаль, ні. Цей період не буде зараховано до пільгового стажу, оскільки законодавством визначено, що за Списком № 1 людина повинна відпрацьовувати щодня не менше 6 годин, а за Списком № 2 — не менше 8.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

У той же час є підприємства, які встановлюють скорочений робочий тиждень: наприклад, чотири дні на тиждень, але протягом повного робочого дня.

У такому випадку обчислення пільгового стажу здійснюється відповідно до пункту 7 наказу 383, яким визначено, що у випадку неритмічної роботи підприємства або організації підрахунок пільгового стажу здійснюється у такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці, поділяється на 25,4 — за шестиденним робочим тижнем та 21,2 — з п'ятиденним робочим тижнем.

Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook
Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, накопичувальна пенсія в Україні: хто, скільки і куди відкладатиме на старість.

Як повідомляв Знай.uа, скрутили водія і зламали руку: маршрутник "відхопив" від поліцейських за відмову в перевірці карантинних вимог.

Знай.uа писав, чи має право вчитель вимагати включити камеру: порада школярам на дистанційному навчанні.