До Львівської обласної дитячої лікарні "Охматдит" звернулися стурбовані батьки з трирічною донькою, яка скаржилася на припухлість ока, свербіж та зниження зору. Те, що виявилося причиною виникнення симптомів, піддало лікарів в шок - вони вперше зіткнулися з такою заразою.

Про це розповіли в виданні "Zaxid". До лікарні Львівської області батьки привезли маленьку доньку, у якої виявилися досить дивні симптоми, схожі на кон'юнктивіт - припухлість ока, свербіж, зниження зору. Призначене лікарями лікування не принесло бажаних результатів, дівчинці нічого допомагало. Тільки в операційній офтальмологи змогли розпізнати справжню причину - в оці маленької пацієнтки знаходився гельмінт дирофілярія (Dirofilaria) довжиною більше 10 сантиметрів.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

За словами лікарів, цей паразит, якого також називають "злою ниткою", потрапляє в організм людини через укуси комарів від собак, які є проміжною ланкою для гельмінта. Примітно, що Львівська область не є ендемічною зоною для цього виду, тим більше, дирофілярія рідко зустрічається у дітей. З таким випадком офтальмологи зіткнулися вперше.

Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою в будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон'юнктива. Головними симптомами є печіння, свербіж, з'являється пухлина розміром просяне зерно, яке порушує функцію ока. Паразит в тілі людини може мігрувати на відстань до 30 см на добу.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зараження паразитом Dirofilaria
Зараження паразитом Dirofilaria

Окулістам вдалося витягти гельмінта з ока дитини за допомогою мікрохірургічного пінцета. Лікарі відзначили, що зловити його було непросто, тому що він постійно звивався.

[quote author=""]"Коли ми почали надрізати пухлинку в операційній, гельмінт почав втікати від нас. Але ми швидко зорієнтувалися і встигли упіймати паразита за хвіст. Якби він втік у череп, то ми б його не дістали", – повідомив офтальмолог Всеволод Радомський.

Після видалення паразита у дівчинки повністю відновився зір і пройшло запалення в місці, де він знаходився. Здорову дитину з лікарні вже виписали додому.

Гельмінт з ока дитини, який дістали окулісти
Гельмінт з ока дитини, який дістали окулісти

Нагадаєто, поки батьки спали: 12-річний хлопчик сів за кермо автомобіля і врізався у вантажівку. Трагічний поворот

Як повідомляв Знай.uа, щеплення не шкодить дитині? Ізраїльські вчені дізналися, що відбувається з вагітними після вакцини від коронавірусу

Також портал Знай.uа писав, що 37-річний незайманий захопився самозадоволенням: у статевому органі опинилася 2-метрова струна