В Україні за останні місяці спостерігалося істотне зростання ціни на молочну продукцію і експерти стверджують, що така тенденція продовжиться і навесні. Наприклад, вартість молока упаковки 900 мл збільшилася на 1 грн, а ось кілограм сиру подорожчав майже на 5 грн.

За прогнозами експертів, цінник на продукцію зросте ще на 3-4%. Хоч рітейлери і уряд намагаються не допускати космічного зльоту цін, витрати виробників молочної продукції все ж продовжують зростати.

молочні продукти, ілюстративне фото
молочні продукти, ілюстративне фото

Ще в жовтні 2021 року "молочний кошик", що включає сир, масло, кефір і молоко обходилася українцям в 478,9 грн. А вже в лютому 2022 року за такий же набір доведеться заплатити 516 грн. Наприклад:
  • масло подорожчало з 48,6 до 53,3 грн (200 гр);
  • молоко з 31,28 до 32,4 грн (за 900 мл);
  • кефір з 33,73 до 34,82 грн (за 950 мл);
  • сир з 49,31 до 51,1 грн (за 300 гр).

Скрін, відео YouTube магазин
Скрін, відео YouTube магазин

Експерти виділили три основні причини подорожчання молочних продуктів:

  1. зросли ціни на газ та електроенергію для виробників;
  2. подорожчала молочна сировина (у тому числі через зростання цін на корм);
  3. впала прибутковість виробників молока.

Варто відзначити, що вартість молочної продукції багато в чому залежить від великих рітейлерів (торгових мереж супермаркетів). При підписанні договору з виробниками вказуються ціни. А щоб підняти їх, доводиться домовлятися з рітейлерами і переукладати угоди. Але супермаркети не раді такій ініціативі. Їм хочеться зберегти свою надбавку ще й запропонувати продукцію за нижчими цінами, ніж у конкурентів. Як результат - собівартість виробництва зросла значно, а ось ціни ростуть плавно і з запізненням.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

"І виробники, і мережі утримують свої заробітки на високих рівнях. Молочна сировина подорожчала. Якщо дивитися зараз і те, що було рік тому, ціна зросла більш ніж на 15%, і це тільки ціна на сировину. А сировина - основа собівартості. Значно зросла вартість енергоресурсів. Молочна сфера використовує багато газу, а він подорожчав в рази. Електроенергія також зросла в ціні", - пояснює аналітик Василь Вінтоняк.

Ціна на газ, фото: gettyimages
Ціна на газ, фото: gettyimages

Вінтоняк впевнений, що навесні ціни на молочну продукцію продовжать зростати. За його оцінками, мова йде про збільшення на 3-4%. Корм, який у виробництві сирого молока займає 50% від кінцевої ціни, дешевшати не буде. Енергоносії теж. Тому можна очікувати, що влітку ціни продовжать зростати. Ситуація для молочної галузі погіршується не тільки витратами на корми, а й зростанням цін на ветеринарні препарати (на 30-40%), на логістику і на газ для переробних комплексів.

Молоко, фото Асоціація виробників молока
Молоко, фото Асоціація виробників молока

Нагадаємо, українцям почали продавати м'ясо прямо посеред калюжі, але нікого це не хвилює: "Так смачніше?"

Як повідомляв Знай.uа, ціни на хліб в Україні до осені 2022 року можуть зрости ще втричі: фахівці назвали дві головні причини

Також портал Знай.uа писав, кожна 5-я пачка - фальсифікат: як відрізнити справжнє масло від підробленого, поради експерта