Зовсім скоро в Україні кардинально змінять правила продажу лікарських препаратів і введуть нові електронні рецепти.

Як відомо, Міністерство охорони здоров'я з 1 квітня 2022 року зобов'язало всіх українських медиків видавати своїм пацієнтам е-рецепти (електронні рецепти), за якими вони зможуть купувати ліки в аптеках. Чинний міністр МОЗ Віктор Ляшко нагадав про нові правила випуску ліків, а також розповів про деякі зміни. Про це повідомили на сайті МОЗ.

"Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч з антивакцинальними настроями, які в тандемі зводять нанівець чимало досягнень медичної науки. Саме тому, ми запускаємо електронний рецепт, як один із механізмів вирішення проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів", – підкреслив міністр.

Скрін, відео Facebook Віктор Ляшко
Скрін, відео Facebook Віктор Ляшко

Зовсім скоро всі антибактеріальні препарати будуть призначатися тільки лікарями, які будуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. У документі такого формату також буде відзначено діюча речовина, його лікарська форма і дозування. Пацієнт зможе вибрати будь-які ліки, що містить діючу речовину, вказану в рецепті.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації, але потрібно бути зареєстровано в електронній системі охорони здоров'я. Подібна умова діє і для аптек і медичних установ - зареєстровані повинні бути всі працівники, які будуть залучені до призначення і відпуску ліків за е-рецептами.

Пенсіонери в аптеці. Фото: КС
Пенсіонери в аптеці. Фото: КС
Пенсіонери в аптеці. Фото: КС

Віктор Ляшко зазначив, що зміни також вплинуть на поширення самолікування в країні, так як українці часто приймають антибіотики в разі простудних захворювань, тим самим знижуючи їх ефективність.

Як заявлено міністром, такі нововведення є важливою частиною реформи і створюють умови для забезпечення безпечної та якісної медичної допомоги та відстеження даних про призначення та споживання антибіотиків в Україні.

Нагадаємо, в МОЗ пояснили, після яких "дзвіночків" потрібно робити тест на Covid-19, щоб убезпечити себе

Як повідомляв Знай.uа, українці можуть викликати мобільну бригаду з вакцинації: у МОЗ розповіли, кому це доступно

Також портал Знай.uа писав, посадять "під замок": вводять суворі обмеження для покупців жарознижуючих препаратів