Вчені з США за допомогою регенеруючого коктейлю з сигнальних білків заново відростили жабі відрізані лапки.

Дослідники двох університетів Тафтського і Гарвардського провели цікавий експеримент з відновленню ампутованих кінцівок у жаб, надягаючи їм на кукси ковпачки з регенеруючим коктейлем з сигнальних білків. Про це написали у виданні Science Advances.

Під час роботи дослідники відібрали 115 гладких шпорцевих жаб. Це були дорослі особини, які, на відміну від пуголовків, не здатні до регенерації. Експериментатори видаляли піддослідним лапи, а після надягали ковпачки, наповнені білковим гелем з п'ятьма препаратами, які пригнічували запалення, покращували вироблення колагену, щоб не було рубця, і стимулювали зростання нервових волокон, кровоносних судин і м'язів.

Сигнальні молекули пропрацювали всього 24 години — після цього контейнер зняли. Але цього виявилося достатньо, щоб дослідники помітили результат, правда, не відразу, а через кілька місяців. До 6-8 місяців кінцівки росли схожими темпами у тих тварин, що отримали сигнальний коктейль, і у тих, кому дістався контейнер з плацебо. Але з 9-го місяця дослідники зафіксували різницю, і експериментальна група продовжила обганяти групу плацебо аж до 18 місяців спостереження.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Процес регенерації лапок у жаб, фото з Science Advances
Процес регенерації лапок у жаб, фото з Science Advances

У контрольної групи, яку нічим не обробляли, на місці кінцівок утворилися безформні відростки. У 20 відсотків жаб з групи плацебо вчені помітили щось проміжне між безформною тканиною і кінцівкою, але без ознак поділу на ділянки, характерні для задньої лапи. У той же час, у 76 відсотків тварин з "групи коктейлю" виросли частини тіл, що нагадують лапу: з сплощеним кінцем і перетинками між аналогами пальців.

Процес регенерації лапок у жаб, фото з Science Advances
Процес регенерації лапок у жаб, фото з Science Advances

Вчені сподіваються, що таким же способом можна буде відновлювати втрачені кінцівки не тільки тваринам, а й людям. На думку авторів дослідження, регенеруючий коктейль здатний значно збільшити такі можливості.

Нагадаємо, "Це божевілля. Жінки неймовірні": мама приголомшила мережу своїм унікальним 35-тижневим животиком

Як повідомляв Знай.uа, сіамських близнюків із загальною печінкою розділили після 10-годинної операції: "Лікар зблідла і сказала, що такого не бачила"

Також портал Знай.uа писав, що обезсиленний лебідь паралізував роботу метро, люди кинулися на допомогу: не міг сам розправити крила і полетіти