Чого чекати?

Новорічним "сюрпризом" для тисяч українців стало ініційоване нардепами введення штрафних балів для водіїв-порушників і нових штрафів за перевищення швидкості у розмірі 3400 грн. Проте, це – не єдині оновлення, які готують парламентарі. Днями у Верховній Раді була зареєстрована низка інших цікавих законопроектів. Яких саме, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Мінімалка – від 7 до 8,5 тисяч

Соціальні показники затвердженого у грудні Держбюджету-2022 відверто розчарували багатьох українців. Про довгоочікуваний "зліт" зарплат і пенсій людям залишається поки лише мріяти – згідно з документом, мінімальна зарплата цього року підвищиться всього на 200 грн до 6700 грн і то лише з 1 жовтня 2022 року.

Та все ж, надія на збільшення цих показників днями з'явилася. Під час різдвяних свят в Парламенті був зареєстрований відповідний законопроект – "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати".

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Даний проект Закону № 6500 передбачає значно більший розмір мінімальної зарплати для українців:

з 1 січня – 7000 грн,

з 1 липня – 7500 грн,

з 1 грудня – 8500 грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Прожитковий мінімум – підняти вдвічі

Разом з цим, нардепи ініціювали і ще один тематичний проект Закону № 6499 – "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо підвищення прожиткового мінімуму до його фактичного розміру".

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік", прожитковий мінімум з 1 січня складає 2393 грн, з 1 липня - 2508 грн, з 1 грудня - 2589 грн.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Як зазначено в положеннях нещодавно поданого законопроекту, законодавчо затверджений рівень прожиткового мінімуму абсолютно не відповідає реальній вартості споживчого кошика.

"Реальний прожитковий мінімум, за даними Мінсоцполітики, у цінах листопада 2021 року в розрахунку на місяць на одну особу становив 4 419 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 5 062 грн), для дітей віком до 6 років – 4 065 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 5 035 грн", - йдеться у Пояснювальній записці до № 6499.

Нардепи пропонують збільшити цей показник майже вдвічі, ніж закладено в Держбюджеті-2022:

з 1 січня – 5481 грн,

з 1 липня – 5651 грн,

з 1 грудня – 6805 грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Український ром і штраф за феєрверки

Ще одним "святковим" законопроектом став № 6480, ініційований прем'єр-міністром Денисом Шмигалем точнісінько в період новорічного дзвону бокалів.

І не даремно. Бо стосується він безпосередньо алкогольних напоїв – причому, саме українського виробника.

Закон "Про географічні зазначення спиртних напоїв" чітко структурує усі алкогольні напої, виготовлені нашими виробниками, за стандартами ЄС. Головна мета – це сприяння більш масштабному виходу на ринок Євросоюзу, але і звичайні українці мають отримати певні бонуси.

Верховна Рада, Денис Шмигаль - фото ВРУ
Верховна Рада, Денис Шмигаль - фото ВРУ

Скажімо, за новими стандартами додавання розбавленого/нерозбавленого спирту і ароматизація підпадуть під заборону. Крім цього, передбачається і посилений держконтроль за усіма алкогольними напоями.

"Українські спиртні напої з географічними зазначеннями, за оцінками європейських експертів, мають значний потенціал на вибагливому європейському ринку. Втім, реєстрація географічних зазначень українських спиртних напоїв та їх правова охорона в ЄС можлива тільки після державної реєстрації в Україні", - йдеться у положеннях документу.

А включатиме цей список 9 різновидів. Це – не лише добре відомі у всьому світі ром, віскі, бренді, а також зерновий, винний, фруктовий та навіть родзинковий спиртні напої.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

А от дивовижну єдність парламентарі проявили у поданні "штрафної" ініціативи. Понад 50 народних депутатів стали співавторами законопроекту № 6494, зареєстрованого теж у розпал новорічних свят.

Новий рік - фото Знай.ua
Новий рік - фото Знай.ua

Даний проект Закону передбачає внесення змін до ст. 195-6 КУпАП щодо посилення відповідальності за продаж та передачу піротехнічних виробів дітям.

Порушнику загрожує штраф від 272 до 306 грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Аби потрапити на розгляд до сесійної зали, кожна з цих законодавчих ініціатив має пройти розгляд у профільних Комітетах Верховної Ради.

Ми і надалі слідкуватимемо за новинами Парламенту, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що за голу "цицьку" помічниці – міністра Шкарлета у відставку: тисячі українців вимагають розплати.