Як планують карати водіїв?

Схоже, в Парламенті всерйоз взялися за зміну законодавчих норм для водіїв-порушників. Разом із запропонованим під час новорічних свят збільшенням розміру штрафів до 8500 грн за порушення швидкості та "малюнок" на шинах, нардепи планують впровадити в України додаткові штрафні бали. А, назбиравши за рік максимально допустимий ліміт у 12 балів, водія позбавлятимуть водійських прав. Днями в Парламенті був зареєстрований відповідний проект Закону № 6502. Деталі законопроекту та можливі способи "рестарту" водійського посвідчення дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Штрафні бали і повторний курс "водія"

Законопроект "Про внесення змін до КУпАП та інших законів України щодо впровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", ініційований 9 народними депутатами від партії "Слуга Народу", передбачає доповнення не лише положень КУпАП, а й Закону України "Про дорожній рух".

Разом із рішенням про тимчасове зупинення дії посвідчення водія приймається і рішення про повторне проходження повного курсу навчання за відповідними водійськими програмами.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Штрафні бали нараховуватимуться за порушення цілої низки статей Адмінкодексу – починаючи від правил користування ременями безпеки і закінчуючи перевищенням швидкості руху та проїздом на заборонний сигнал світлофора.

Поліція - фото Патрульна поліція України
Поліція - фото Патрульна поліція України

А нараховуватимуться штрафні бали за наступною шкалою:

12 балів і права "зупинять" – як оскаржити?

Граничною кількістю балів визначено одразу 2 показники: 12 балів – для водіїв зі стажем, 8 балів – для водіїв-новачків.

"У разі нарахування водію 12 і більше штрафних балів, а водію, якому посвідчення водія видано вперше менш ніж 1 рік тому назад – 8 і більше штрафних балів, уповноважена посадова особа Національної поліції виносить вмотивоване рішення про тимчасове зупинення дії посвідчення водія", - йдеться в положеннях № 6502.

Рішення про тимчасове зупинення дії посвідчення водія набирає чинності з дня його винесення.

А от оскаржити його можна буде виключно в судовому порядку – протягом 1 місяця з дня, коли водій дізнався або повинен був дізнатися про порушення його прав. При цьому, оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Вищий антикорупційний суд України - фото Знай.ua
Вищий антикорупційний суд України - фото Знай.ua

Оповіщення водія та додаток "Дія"

Сам же підрозділ щодо інформування водія поки досить розмите і не має єдиного визначеного способу.

Воно здійснюється:

  • рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення за відомою адресою місця реєстрації (проживання) або роботи (навчання) водія;
  • у разі надання водієм даних про свій абонентський номер мобільного зв’язку та/або адресу електронної пошти, інформація надсилається йому на відповідний номер (електронну пошту).

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Узагальнюючим же місцем оповіщення стане Єдиний державний веб-портал електронних послуг ("Дія") – як зазначено в документі, інформація про тимчасове зупинення дії посвідчення водія одночасно відображається саме на цьому порталі.

Додаток "Дія"
Додаток "Дія"

Варто додати, що нараховані водію штрафні бали скасовуються через 1 рік з дня їх нарахування – через 365 днів.

Перш ніж потрапити на розгляд до сесійної залі, законопроект № 6502 мають проаналізувати в 7 Комітетах Верховної Ради.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

6 січня документ був направлений на розгляд головного профільного Комітету.

Ми і надалі слідкуватимемо за подіями в Парламенті, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Рада затвердила нові штрафи за перетин кордону і "оренду" житла: від 850 грн до 10 тисяч – хто у списку.