Кого торкнеться?

Блокпости на дорогах, рейди і початок будівництва нового паркану на кордоні з Білоруссю – не єдиний метод протидії навислої над Україною міграційної кризи. 297 голосами "За" Парламент прийняв у першому читанні "санкційний" законопроект "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції". Причому, передбачені ним штрафи від 850 до 10 тис грн світять не лише нелегальним мігрантам, а й українцям. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Українці, фото: znaj.ua
Українці, фото: znaj.ua

За "кордонні" порушення – штраф до 10 тисяч

Законопроект № 4411 передбачає низку змін в Адмінкодексі – як збільшення розмірів існуючих штрафів, так і додавання нових статей.

"Останні місяці однією з ключових глобальних проблем, що стоять на порядку денному європейського співтовариства і України – це міграційна криза, спровокована діями влади Білорусі за сприянням РФ. Захист кордону, міграційна політика, внутрішня безпека України мають відповідати обставинам, що склалися", - зазначає заступник Міністра оборони Анатолій Петренко.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Найменший штраф у загальному переліку впроваджених "грошових санкцій" – від 850 грн до 1700 грн – сплатять мігранти за непокору вимогам українських держорганів.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Куди більші штрафи передбачені у внесених змінах до ст. 203 КУпАП. За проживання в Україні іноземців без громадянства без дозвільного документу – від 1700 до 5100 грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

А за перевищення встановленого строку перебування в Україні більш як на 30 днів, виявлене в пункті пропуску на держкордоні, порушник сплатить від 3400 до 6800 грн.

Найбільшими ж штрафами – від 5100 до 10200 грн – "нелегали" каратимуться у разі повторного вчинення протягом року будь-якого з порушень, передбачених ч.1–ч.6 статті 203.

Мігранти - фото belta.by
Мігранти - фото belta.by

Штрафи для українців – хто підпадає?

Передбачені у проголосованому законопроекті № 4411 і штрафи для звичайних українців.

Від 3400 до 5100 грн сплатять приватні підприємці та установи за працевлаштування іноземців без громадянства, прийняття їх на навчання або неповідомлення центральному органу виконавчої влади.

Ще більші штрафи передбачені за надання "нелегалам" житла або транспортних засобів – від 5100 до 6800 грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Відповідні зміни внесені законопроектом до ст. 204 КУпАП – "Порушення посадовими особами підприємств, установ і організацій, фізичними особами-підприємцями законодавства про правовий статус іноземців та осіб".

Денис Шмигаль - фото Кабмін
Денис Шмигаль - фото Кабмін

Проте, ці суми не є штрафним "максимумом".

Від 6800 до 10200 грн громадяни сплатять за надання житла чи транспорту кільком іноземцям без громадянства. Такі ж штрафи передбачені і за повторне вчинення протягом 1 року за будь-яке з порушень, передбачених ч.1 та ч.2 цієї статті.

Житлові будинки, фото: Знай.ua
Житлові будинки, фото: Знай.ua

А "запрацюють" ці штрафи вже наступний день після затвердження законопроекту № 4411 у другому читанні – розгляд має відбутися вже найближчим часом.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.