В Раді повідомили про "діру" у 5 млрд та висунули чіткі вимоги

Гарячою подією останнього пленарного засідання Парламенту став звіт прем'єр-міністра щодо соціально-економічної ситуації в Україні. 17 грудня Денис Шмигаль прибув до Верховної Ради на "Годину до Уряду". Діалог видався досить жорстким – нардепи розкритикували заявлені прем'єром "успіхи" у низці сфер. Як виявилося, у розріз з обіцянками Кабміну, у затвердженому Держбюджеті-2022 днями були виявлена космічна "діра" у 5 млрд на зарплати вчителям. "Під приціл" потрапила і низка інших питань: хід будівництва обіцяного паркану на кордонах з Білоруссю, проколи у фінансуванні військової галузі та жорсткий дедлайн у створенні нової Держслужби. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Денис Шмигаль -фото Кабмін
Денис Шмигаль -фото Кабмін

"Діра" 5 млрд і ноутбуки на руки

До топу сфер із найбільшими показниками фінансування з Держбюджету-2022, за словами прем'єра, увійшла сфера освіти.

"Уряд суттєво збільшив видатки на Міносвіти і науки. Запрацювала програма забезпечення всіх вчителів персональними ноутбуками. Станом на 15 грудня, їх отримали майже 38 тисяч вчителів в 19 областях України. Ми продовжуємо цю програму – наступного року вчителі отримають ще десятки тисяч ноутбуків. Мінімальна зарплата вчителів складе 13 тис грн", - повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Та, як виявилося, все далеко не так казково. Як повідомляють у профільному Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, наразі критично бракує коштів на Нову українську школу.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Вчитель, фото: Getty Images
Вчитель, фото: Getty Images

Ще гострішою є проблема із виплатами зарплат вчителям українських шкіл – причому сума нестачі є мега-масштабною і сягає 5 млрд грн.

"Перше – це субвенція на НУШ, яка потребує оновлення класів, парт, матеріалів і точно кращого наповнення. Також була перерахована формула по зарплаті вчителям – з цього приводу виникло багато питань. Зараз визнали, що бракує 5 млрд на те, щоб доповнити зарплати і врегулювати формулу до регіонів. МОН і Міністерство фінансів мають знайти на це кошт"и, - повідомляє секретар Комітету Наталія Піпа.

Ліцей, Наталія Піпа - фото з Фейсбук
Ліцей, Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Кордон з Білоруссю і "проколи" фінансування

Розкритикували парламентарі і заяву Дениса Шмигаля про те, що ЗСУ " в повній готовності захищати нас" у разі навислої над Україною шаленого напливу нелегальних мігрантів з боку Біларусі.

Незважаючи на те, що на небезпечних ділянках кордону здійснюється спільне патрулювання прикордонників, Нацгвардії і ЗСУ, головною "захисною гарантією" має стати паркан – зараз же тут замість огорожа тут майже скрізь лише поля і кущі.

Кордон з Білоруссю - фото Державна прикордонна служба України
Кордон з Білоруссю - фото Державна прикордонна служба України

Як повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, у 2022 році на кордонах України мають звести суцільний паркан з сітки та колючого дроту з інтелектуальними системами цілодобового відеонагляду та сигналізації. А коштуватимуть ці роботи 17 млрд грн.

Секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська звернулася до прем'єра з вимогою докласти про хід будівництва паркану, а також пояснити величезну "діру" у фінансуванні військової сфери.

"В бюджеті Міноборони ви не побачити коштів на добудову військової інфраструктури – військове будівництва знову зупиниться. І казарми, які вже знаходяться у 15-20-% готовності не будуть готові до заселення. До того ж, закладено мінімум коштів на бойову підготовку", - звернулася до прем'єра Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - скріншот
Соломія Бобровська - скріншот

У відповідь Денис Шмигаль зазначив, що наразі Урядом, МВС України і Держприкордонною службою розроблена програма щодо розбудову держкордону, пунктів пропуску, цивільної та прикордонної інфраструктури.

"Виділені кошти з резервного фонду, закуплені відповідні засоби – зокрема, колючого дроту, робляться укріплення. На сьогодні це близько 50 км на найнебезпечніших ділянках. Варто додати, що з виділених рекордних 320 млрд на сферу безпеки оборони 250 млрд – на капітальні інфраструктурні роботи", - підкреслив прем’єр-міністр України.

Мігранти - фото АР
Мігранти - фото АР

Зарплати, тарифи та субсидії: що зміниться

До кінця опалювального сезону тарифи на електроенергію, газ, тепло змінюватися не будуть.

"У жовтні на 400 грн були підвищені особам, віком від 75 до 80 років, на 500 – тим, хто старше 80 років. Наступного року така сама програма запрацює і для пенсіонерів, старше 70 років. Відповідне підвищення – це ініціатива президента, яка виконується Урядом", - зазначає прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Пенсіонери, фото Знай.ua
Пенсіонери, фото Знай.ua

Мінімальна ж зарплата у 2022 році становитиме 6500 грн. Як підкреслив прем'єр, мінімальна зарплата лікарів буде значно вищою і складе не менше 22,5 тис грн.

"Що ж стосується субсидійної підтримки, то в цьому опалювальному сезоні 2021-2022 вона очікується у розмірі 2 тис грн і вище. У 2021 році завершено реформу монетизації житлових субсидій – з травня 2021 року вони виплачуються отримувачам виключно у грошовій готівковій формі", - наголосив Денис Шмигаль.

Субсидії, адмінпослуги - фото ЦНАП м. Києва (Фейсбук)
Субсидії, адмінпослуги - фото ЦНАП м. Києва (Фейсбук)

Рекордним, за словами прем'єр-міністра, має стати фінансування медичної сфери – якщо у 2020 році на медицину було закладено 110 млрд, то на наступний 200 млрд.

Нова "дитяча" держслужба: строк – 30 грудня

Жорсткі вимоги нардепи висунули Уряду щодо створення нового центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей – Державної служби України у справах дітей.

Згідно із затвердженим Парламентом 30 листопада законопроекту № 6135, Кабмін має створити дану службу у стислі строки – до 30 грудня, включно.

Діти в школі, osvitoria
Діти в школі, osvitoria

Як відзначають нардепи, загрозливі процеси руйнації сфери захисту прав дітей відбуваються як на центральному, так і на місцевому рівнях.

"Наразі в Україні нараховується близько 7,5 млн дітей. Внаслідок недолугого реформування системи захисту прав дітей шоста частина українського соціуму опинилася поза увагою держави. З огляду на негативну кричущу ситуацію, у якій знаходяться наші діти, оперативне створення окремого координуючого органу в цій сфері", - зазначає голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Голова Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини Павло Сушко наполіг на звіті пророблених Урядом кроків в цьому напрямки.

"Постанова вступила в дію 30 листопада – починаючи з цього дня, Уряд має 1 місяць для створення даної служби. Вчора був підписаний відповідний лист міністром соцполітики, де розписані кроки, які ми будемо вживати по створенні цієї служби. Тут все іде в плановому режимі – я особисто ці речі тримає на своєму контролі", - зазначив с ході виступу прем'єр Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль -фото Кабмін
Денис Шмигаль -фото Кабмін

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.