"За" проголосувало 305 нардепів

Одним з найрезонансніших законопроектів, затверджених в цілому на цьому пленарному тижні Верховної Ради, став № 5831, передбачає кардинальні зміни у сфері трансплантації. І одним з них стане поява окремого розділу у додатку "Дія" – тут користувачі зможуть, за бажанням, надати згоду на донорство після смерті. Аби офіційно затвердити вирішальне "Так" охочим пожертвувати власні внутрішні органи для пересадки пацієнтам, що цього потребують, знадобиться всього кілька хвилин. Причому, жодних нотаріальних підписів чи надання додаткового пакету документів Закон не вимагає. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Заява, відмова і розділ в "Дії" – як працюватиме?

Одним з основних напрямків, що охоплює проголосований проект Закону "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині" – це переведення даної медичної сфери у "цифровий вимір". Разом з цим, спрощується і сам процес надання добровільної згоди на посмертне донорство.

Усі ці дані вноситимуться до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Хірурги, фото gettyimages
Хірурги, фото gettyimages

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Згода або незгода особи на посмертне донорство, заява про відкликання наданої раніше такої згоди або незгоди подаються у письмовій або електронній формі за підписом особи, яка висловлює своє волевиявлення, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Такі правочини не потребують нотаріального посвідчення чи засвідчення справжності підпису зазначеної особи нотаріусом", - йдеться у положеннях.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Оформити згоду на використання органів після смерті українці зможуть і у додатку "Дія".

Додаток "Дія"
Додаток "Дія"

Як один з важливих проектів Закону сьогоднішнього порядку денного № 5831 у своєму телеграм-каналі відзначив Голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради України Павло Фролов.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Над розробкою відповідного "кабінету" фахівці Міністерства цифрової трансформації почали працювати ще кілька місяців тому.

"Це складна робота, оскільки інформацію про таку заяву ніхто не повинен бачити, поки людина жива. Навіть лікарі. Водночас інформація повинна стати доступною, якщо цій людині констатована смерть мозку, і транспланто-координатор формує картку потенційного донора в ЄДІСТ", – підкреслив в одному з інтерв'ю міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Віктор Ляшко - фото з Фейсбук
Віктор Ляшко - фото з Фейсбук

Втім, чіткі строки повноцінного запуску у додатку поки не повідомляються.

Від нирок до серця: гарантії і "ціна" питання

Як зазначено в положеннях документу, операція з трансплантації є безкоштовною для реципієнта – вона фінансується за кошти держбюджету або в межах програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Додаткових "виплат подяки" для донорів не передбачається.

"Цим законопроектом ми даємо можливість продовжити до 2023 року пілотний проект з трансплантації, в якому всі операції оплачуються МОЗ за встановленими тарифами. А з 2023 року трансплантація має увійти до програми медичних гарантій та фінансуватися через Національну службу здоров'я України", - зазначає голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Оксана Дмитрієва.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Як повідомляють у МОЗ, станом на початок цієї осені, в Україні нараховується 43 заклади, в яких Міністерство гарантує оплату операцій з трансплантації – 22 з них вже почали їх робити.

"У нас в країні вже проводяться неродинні трансплантації кісткового мозку. Ми вже робимо трансплантацію печінки, нирок та пересаджуємо серця в Україні, а пацієнти не їдуть шукати шанс на життя за кордоном. Законопроект 5831 дає можливість давати прижиттєву згоду чи незгоду на донорство через електронні ресурси. Бо зараз це можливо лише у паперовому вигляді – до того ж ще й дуже складно", - підкреслює Оксана Дмитрієва.

Оксана Дмитрієва - фото з Фейсбук
Оксана Дмитрієва - фото з Фейсбук

За словами нардепа, проголосований Закон дає "зелене світло" сучасному алгоритму підбору пари донора та реципієнта.

Головним критерієм стане не лише "номер" в черзі очікування. Фахівці прораховуватимуть найкраще співпадіння за імунологічними показниками – це дозволить підбирати донора-реципієнта з найкращим прогнозом приживання донорського органу.

Тож про подальший розвиток подій та нові ініціативи Парламенту читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Рада затвердила нові штрафи за перетин кордону і "оренду" житла: від 850 грн до 10 тисяч – хто у списку.