Нагадаємо нашим читачам, що вже з 10 грудня в Україні набула чинності заборона на безкоштовне поширення в магазинах, на ринках та інших сферах обслуговування оксоразлагающихся, надтонких і тонких пластикових пакетів. У зв'язку з цим українцям вирішили нагадати, чому все таки уряду довелося піти на такий крок.
Про це стало відомо завдяки новій публікації колишнього керівника Держекоінспекції України Андрія Мальви в мережі Facebook.

Пластиковий пакет, скріншот: YouTube
Пластиковий пакет, скріншот: YouTube

"З п'ятниці в Україні почалися обмеження обігу пластикових пакетів. Тепер законодавство забороняє поширення надтонких, тонких і оксорозкладних пластикових пакетів, а на упаковку, шириною від 50 мікрометрів, незабаром буде встановлено роздрібну ціну.
Поліетиленові пакети є одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища. При цьому тільки близько 3% сумок піддаються вторинній переробці. Тому єдиний спосіб запобігти утворенню сміття - обмежити використання пластику.
На інфографіці - тривалість життєвого циклу різних видів упаковки, час розкладання та екологічні альтернативи. Вибирайте свідомо!", — пише Андрій Мальований.

Публікація Андрія Мальованого, скріншот: Facebook
Публікація Андрія Мальованого, скріншот: Facebook

Публікація Андрія Мальованого, скріншот: Facebook
Публікація Андрія Мальованого, скріншот: Facebook

Також варто нагадати нашим читачам той факт, що в супермаркетах "Сільпо", "Ашан", Novus та інших розповіли, скільки коштують маленькі поліетиленові пакети після набрання чинності Законом №1489-IX, що забороняє їх безкоштовну реалізацію.
Обмеження на безкоштовне поширення надтонких (до 15 мкм), тонких (до 50 мкм) і оксорозкладаних пластикових пакетів вступили в силу з 10 грудня 2021 року. Так, в мережі супермаркетів Varus заборонено до безкоштовної реалізації види одноразових пакетів коштують менше - від 1 копійки.

Пакети в магазинах
Пакети в магазинах

Значно вищу вартість пластикових пакетів встановили в мережі "Ашан" - від 6 копійок за найменший пакет. По 10 копійок реалізують пластикові пакети після вступу в силу нового закону магазинів "Сільпо", "Фора", Novus і "Еко-маркет".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще