З 10 грудня в Україні вступає в силу заборона на безкоштовне розповсюдження в магазинах, на ринках та інших сферах обслуговування оксорозкладних, надтонких та тонких пластикових пакетів. Яку альтернативу пропонують українцям, дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Україна стала 87 в списку країн, які обмежили або повністю відмовилися від використання пластикових пакетів. Для прикладу, кожен українець використовує приблизно 500 пластикових пакетів за рік. Згідно закону, відтепер заборонене безкоштовне розповсюдження таких пакетів, а їх ціна коливатиметься від 2 до 3 гривень. Тобто, сума, витрачена на пакетики, сягатиме приблизно 1500 грн за рік.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

У березні 2022 року розпочнеться другий етап боротьби з пластиком. Він передбачає повну його заборону, як виняток пакети можна буде використовувати тільки для пакування риби, м'яса, сипких продуктів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

«Поки немає технологій переробки такого одноразового пластику. Його можна відвезти на полігон, що небажано. Спалюючи пластик, наносимо значну шкоду навколишньому середовищу і нашому здоров’ю», — коментує Руслан Стрілець, тимчасово виконуючий обов'язки Міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Практика відмови від пластику активно прижилася і стала звичною для країн ЄС. Починаючи з 2019 року, магазинам заборонено використовувати тонкі пакети, тому багато супермаркетів перейшли на паперові.

Як альтернатива, передбачається використання біорозкладних пакетів, що виготовляються з крохмалю або целюлози, багаторазові екосумки та мішечки, сітки.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Раніше повідомляли, "заборонені" пакетики змусили українців креативити - є рукавичний лайфхак: "Розумники які..."

Як повідомляв Знай.uа, пакети все ще безкоштовні або за копійки: як українці зустріли "екологічний" закон.

Знай.uа писав, 2 гривні за штуку і 3400 штрафу порушникам: що змінилося після скасування пластикових пакетів.