Наші читачі вже можуть знати, що за останні кілька місяців у всьому світі майже на 30% зросли ціни на вершкове масло. До кінця 2021 року експерти прогнозують підвищення цін ще на 15% - такий "стрибок" цінників пройде і в Україні, так як наша держава реагує і на світові тенденції.

Про це стало відомо завдяки заявам директора аналітичного агентства "Інфагро" Василя Вінтоняка для українських журналістів.

Масло, фото Держпродспоживслужба
Масло, фото Держпродспоживслужба

За словами експерта, зараз ціни на вершкове масло є найвищими за останні роки. Така тенденція пов'язана зі зростанням вартості сировини і через рекордні ціни на газ, які останні два місяці спостерігалися у світі.

Супермаркет, фото: znaj.ua
Супермаркет, фото: znaj.ua

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок
Показати ще

Також зростання цін на вершкове масло в світі обумовлений високим попитом на сировину з боку трейдерів. Однак в Україні вартість кінцевого продукту зростає повільніше, ніж на інших ринках.

Що стосується імпорту та експорту вершкового масла, то в Україні зараз спостерігається баланс, де близько 10 тисяч тонн Україна відправляє на експорт і приблизно такі ж обсяги імпортує. За попередньою оцінкою Василя Вінтоняка, цей рік Україна може закінчити з високими показниками експорту, до 11 тисяч тонн.

"Кілька років тому ми експортували масло до ЄС, але зараз в основному продаємо у пострадянські країни, такі як Казахстан, Вірменія, Молдова, Грузія. Три роки тому Україна експортувала до 30 тисяч тонн на рік, але зараз у нас вже немає таких обсягів молока, щоб виробити стільки масла і продати його", — заявив експерт.

Експерт додав, що імпорт вершкового масла в Україну переважно надходить з Польщі. При цьому собівартість польської олії після розмитнення вища (понад 200 гривень за кг), ніж в Україні (близько 180 гривень за кг), тому зараз іноземним експортерам стає невигідно завозити олію в нашу країну.

Раніше повідомляли, в Україні втричі зростуть ціни на олію, експерти підрахували, скільки коштуватиме найважливіший продукт після хліба.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні подорожчав найважливіший продукт для борщу: на 30 гривень не купиш і півкіло.

Знай.uа писав, ковбаси, молочка та солодощі "дитинства" можуть надовго зникнути з полиць магазинів - що готує новий Закон про ембарго.