Для багатьох українських підприємців-початківців з'явилися дуже цікаві новини. У 2022 році в державі стартує програма "Рука допомоги", в рамках якої безробітні українці зможуть отримати до 100 тисяч гривень.

Про це стало відомо завдяки повідомлення прес-служби Міністерства соціальної політики України, яка також процитувала главу відомства Марину Лазебну.

Марина Лазебна - фото РБК-Україна
Марина Лазебна - фото РБК-Україна

З січня наступного року держава надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансову допомогу на початок власного бізнесу. Допомога надаватиметься в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей.

За словами міністра соціальної політики України, на реалізацію цієї програми в проекті держбюджету на наступний рік планується близько 100 млн. грн. Вона зазначила, що державна інвестиція в програму стимулювання зайнятості малозабезпечених вже в перший рік може допомогти створити близько 2-3 тисяч нових малих підприємств.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Центр зайнятості, кадр з відео
Центр зайнятості, кадр з відео

Навіщо дають готівку?

Державна допомога на початок власного бізнесу є безвідсотковою і становитиме до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн). Ці кошти надаються в безготівковій формі і можуть використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання та матеріалів. Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно повернути.

А можна не повертати?

Повертати кошти державі не потрібно, якщо сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги, або якщо підприємець працевлаштуємо в перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей за направленням центру зайнятості.

Хто і як може отримати гроші від держави

Участь у новій бюджетній програмі можуть взяти непрацюючі малозабезпечені, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям та зареєстровані як безробітні. Щоб отримати фінансову допомогу на початок власного бізнесу, малозабезпеченим потрібно звернутися із заявою до центру зайнятості за місцем проживання.

Центр зайнятості, кадр з відео
Центр зайнятості, кадр з відео

Розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації щодо початку та ведення бізнесу та організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання.

Програма розроблена Міністерством соціальної політики України на основі успішного досвіду пілотного проєкту "Рука допомоги". Його було реалізовано Мінсоцполітики в 2016-2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей за підтримки Світового банку в рамках проєкту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України".

Раніше повідомляли, немає документа і не приходить sms? Українцям показали, як отримати е-лікарняний.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні зросли суми аліментів, але за такі гроші дитину все одно не прогодуєш.

Знай.uа писав, дзвонять колектори? Українцям розповіли, як довести, що не брали онлайн-кредит.