Варто нагадати нашим читачам, що за інформацією Фонду соцстрахування України, громадяни, які відмовилися вакцинуватися проти коронавірусу (covid-19) не отримають навіть і копійки "лікарняних" від роботодавця.

Це пояснюється тим, що самовільне рішення відмовитися від обов'язкової вакцинації і спровокувало відсторонення від професійної діяльності лише через убезпечити колег таких людей, начальство та інших - від ризику подальшого поширення вірусу.

Також в ФССУ відповіли на важливі питання: чому не приходять смс-повідомлення про створення е-лікарняного і що робити якщо е-лікарняний не створений?

Е-лікарняний, скріншот із відео
Е-лікарняний, скріншот із відео

Якщо не прийшло SMS про створення е-лікарняного: створення е-лікарняних відбувається автоматично для тих пацієнтів, яких було ідентифіковано як застрахованих осіб. Зазвичай про це приходить оповіщення на вказаний контактний номер телефону, проте SMS може не прийти – це ще не свідчить про те, що лікарняний не створено, тому хвилюватися не потрібно.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Наприклад, в особистому кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду може бути не вказано номер телефону. Авторизуйтесь на сайті portal.pfu.gov.ua за допомогою ЕЦП або BankId і перевірте, чи створено е-лікарняний. Там же ви зможете оновити контакти і дозволити надсилати вам повідомлення.

Е-лікарняний, скріншот: YouTube
Е-лікарняний, скріншот: YouTube

Якщо е-лікарняний не створено: найчастіше помилки при створенні е-лікарняних пов'язані з ідентифікаційними даними. Інформація про пацієнта завантажується з реєстру пацієнтів до медичного висновку автоматично і збігається з даними, зазначеними в декларації з сімейним лікарем. Якщо ідентифікаційні дані пацієнта, зазначені в декларації, не збігаються з даними в реєстрі застрахованих осіб-е-лікарняний не буде створено. Часто такі помилки пов'язані із застарілою інформацією, яка не була вчасно оновлена.

Тому ретельно перевірте всі дані і внесіть корективи – е-лікарняний буде створений після усунення неточностей. Найкраще завчасно перевіряти правильність внесення інформації та оперативно повідомляти лікаря і роботодавця про всі зміни.

Також е-лікарняний може не бути сформовано через відсутність інформації про трудові відносини або її недостовірність-в такому випадку роботодавець повинен подати відповідний податковий звіт, його уточнення або повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Раніше повідомляли, не приходить SMS-підтвердження? У Мінсоцполітики відповіли на найпопулярніші запитання щодо е-лікарняного.

Як повідомляв Знай.uа, 80 тонн кисню передадуть меткомбінати Маріуполя лікарням Донецької області на цьому тижні.

Знай.uа писав, українцям підготували чергову пенсійну реформу: чи можна за допомогою накопичення збільшити розмір виплат.