Поки українці переходили зі звичайних лікарняних на е-лікарняні його механізми постійно удосконалювалися. Тепер система здатна вирахувати безліч нюансів і окремих випадків. Зокрема, коли одній застрахованій особі створюються різні медичні висновки, періоди непрацездатності в яких перетинаються.


Про це розповіли у фонді соціального страхування України.

Період непрацездатності працівника визначається в медичному висновку та відображається в е-лікарняному. Бувають випадки, коли до електронної системи охорони здоров’я надходить інший медичний висновок, і періоди непрацездатності перетинаються. У такому випадку тривалість першого е-лікарняного може бути скорочена.

Е-лікарняний, скріншот: YouTube
Е-лікарняний, скріншот: YouTube


Є три найчастіші причини скорочення періоду непрацездатності:

1 Коли новий медвисновок створено в межах одного випадку непрацездатності.
У такому випадку на підставі нового медичного висновку створюється продовжений е-лікарняний. Якщо періоди перетинаються, первинний е-лікарняний переривається на даті, що передує створенню наступного лікарняного.

2 Коли новий медвисновок не пов’язаний із попереднім, але засвідчує непрацездатність в межах тієї ж категорії.
Це випадок дуже схожий на перший, однак замість подовженого лікарняного сформується первинний, з іншого страхового випадку. Це можу відбуватися в разі отримання травми у період лікування застуди.

Е-лікарняний, скріншот: YouTube
Е-лікарняний, скріншот: YouTube


3 Коли новий медичний висновок засвідчує початок іншого страхового випадку з іншої категорії причин непрацездатності.
Якщо під час перебування на лікарняному, наприклад по самоізоляції від COVID-19, працівнику відкриють лікарняний у зв’язку з хворобою, то такий лікарняний буде скорочено.

Як повідомляв Знай, е-лікарняний в Україні: як зміняться виплати та оформлення з 1 вересня.

Знай писав, українцям пояснили, як отримати пенсію, сидячи на дивані: про кілометрові черги можна забути

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще