В сесійній залі – "розкол"

Ініційоване днями відсторонення Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради вже 2 дні поспіль затягує роботу Парламенту. Тривалі дискусії з цього питання не тільки гальмують розгляд низки законопроектів, а й призвели до відвертих спорів. У профільному Комітеті заявили про незаконність цієї пропозиції, а чітка дата розгляду вирішального питання відставки поки так і не з'явилася на офіційному сайті ВРУ. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото ВРУ
Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото ВРУ

Низка порушень: від заяви до звіту

Попри чисельні заяви представників фракції "Слуга Народу" про законність зняття нині діючого очільника Парламенту, в профільному Комітеті стверджують про відверте відхилення від норм закону.

Мова йде про порушення положень ст. 76 Регламенту Верховної Ради про процедуру відкликання Голови ВРУ.

"Голова ВРУ може бути в будь-який час відкликаний з посади на його прохання – такого прохання не було. А також, у зв'язку з незадовільною його роботою на цій посаді – у поданій заяві не було жодного слова про це. Зараз здійснюється політичне голосування, всупереч Регламенту", - повідомив Секретар Комітету ВРУ з питань правової політики Олег Макаров.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Олег Макаров - фото з Фейсбук
Олег Макаров - фото з Фейсбук

Окрім того, порушується і норма з обов'язковим наданням звіту очільника Парламенту про результати його роботи за весь період – нардепи мають з ним ознайомитися за 2 дні до вирішального голосування.

"В ч. 5 цієї статті написано, що Голова ВРУ готує звіт про свою роботу та про виконання кошторису Верховної Ради в поточному році. Цей звіт та висновок Рахункової палати надаються народним депутатам не пізніше, ніж за 2 до розгляду питання на пленарному засіданні. Коли ви хочете послухати це?!", - зазначив з трибуни Олег Макаров.

Верховна Рада, Дмитро Разумков - фото ВРУ
Верховна Рада, Дмитро Разумков - фото ВРУ

На захист стала і Олена Кондратюк: "Ні в букву, ні в зміст"

За словами Голови Комітету з питань Регламенту, неправомірним є і вчорашнє тимчасове відсторонення Дмитра Разумкова – до речі, на спори щодо цього питання пішло майже 2 години. В цей час простоювала ціла низка важливих законопроектів.

"Те, що зараз відбувається, не вкладається ні в букву, ні в зміст чинного Регламенту. Цей прецедент має бути останнім, інакше Парламент розжене тих, хто цим займається", - відзначав у ході засідання Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Сергій Кальченко.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Прокоментувала ситуацію і заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, наголосивши, що наразі Парламент увійшов в "кризу".

"Чесно кажучи, перед міжнародними нашими партнерами і ЗМІ ми виглядаємо не хочу навіть порівнювати з ким. Регламент – це не просто матірне слово, це закон. Ми увійшли в кризу парламентаризму. Це не перша така криза в історії нашої Незалежності, але найбільш відчутна у Верховній Раді ІХ скликання", - підкреслила Олена Кондратюк.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Що ж стосується конкретної дати і часу розгляду питання відкликання нині діючого очільника Парламенту, то на сайті ВРУ, станом на 17.00, інформація була відсутня. Як і порядок денний пленарного засідання на 7 жовтня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.