Знай.ua з'ясували цікаві подробиці

Події довкола резонансного захисту дисертації народного депутата від ОПЗЖ Іллі Киви, що у квітні сколихнув всю країну, набирають обертів. 14 вересня експертна рада МОН відправила його роботу на поглиблене вивчення. Хто увійде до складу комісії, наслідки та строки перевірки дізнавалися Знай.ua.

Ілля Кива - фото з Фейсбук
Ілля Кива - фото з Фейсбук

Нардепи – за: купа "ляпів" і пошуки Киви

Як стало відомо, більшість парламентарів підтримує це рішення і виступає проти надання наукового ступеня скандально відомому колезі по залі.

А саме цей крок стане наступним у разі позитивного схвалення цієї дисертації.

"Кива шукає людей, які його підтримають. Але, наскільки я знаю по кулуарних розмовах, немає політичної волі дати йому ступеня. Та одного бажання замало – ці факти треба довести, зробивши це фахово, згідно закону. І поглиблене вивчення як раз і надасть таку можливість", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Наталія Піпа - фото з Фейсбук
Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Низку "ляпів", виявлених в дисертації Іллі Киви, нардепи озвучили з трибуни Парламенту. Це:

-псевдонауковий текст дисертації,

-підроблений підпис на одній із довідок до дисертації,

-зазначена участь у наукових конференціях, в яких участь він, насправді, не брав,

-вказана англомовна наукова стаття, яка переведена звичайним "Гугл-транслейтом",

-один із двох схвальних відгуків на дисертацію надано офіційною опоненткою кандидата.

Ілля Кива - фото з Фейсбук
Ілля Кива - фото з Фейсбук

Скільки триватиме його розгляд, поки невідомо. Але визначення складу комісії, що цим займатиметься, вже на "фініші".

"До складу входять представники з різних закладів – ми вже маємо колектив. Приміром, від НУ "Києво-Могилянська академія" іде 2-3 особи. Оскільки у Іллі Киви ще немає наукового ступеня, тому, у разі доказу цих гучних фактів, буде анульовано його захист дисертації", - зазначає Наталія Піпа.

Варто додати, на вирішальне засідання експертної ради 14 вересня, попри офіційне запрошення МОН, Ілля Кива не прийшов.

Реакція українців: сумніви, "Треш!" і доктор демагогії

Попри активну підтримку українців у проведенні ретельної перевірки роботи Іллі Киви, в суспільстві все ж виникають сумніви щодо справедливо винесеного "вироку".

Одна з причин – скандальне призначення самого міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода
Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

"Це стало можливим завдяки розголосу і суспільному протесту. Але в країні ще дуже багато псевдонауковців та недоброчесних дослідників. Мабуть, нові "кандидати" ще довго з'являтимуться в нашій країні", - пише автор одного з коментарів Ксенія Смірнова.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Як один з провальних прикладів наводять і гучне отримання ступеня доктора педагогічних наук дружиною нардепа III-VIII скликань В'ячеслава Кириленка, який був Віце-прем'єр-міністром у 2014-2019 рр.

Тоді освітяни відкрито заявляли про плагіат в докторській роботі Катерини Кириленко, але атестаційна колегія МОН вирішила не позбавляти її наукового ступеня.

"Дисертацію Катерини Кириленко на поглиблене вивчення теж надсилали. І комісія не побачила плагіату. Потім її члени ще і державні нагороди отримали. Думаю, щось подібне і зараз з дисертацією Киви може статися", - відзначає завідувач лабораторії в Інститут теоретичної фізики ім. Боголюбова НАН України Сергій Шарапов.

В'ячеслав, Катерина Кириленко - фото Аргумент
В'ячеслав, Катерина Кириленко - фото Аргумент

Не обійшлося і без жартів – дехто пропонує присвоїти нардепу звання "доктора демагогії".

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що викладачів топових вишів України звільнили за "російський Крим" і "мову-блювоту": розслідування і протести.