Підрахунки і поради фахівців

Судячи з озвученого у Кабміні граничного "максимуму" цьогорічної ціни на тепло, кількість українців, що грітимуться деревиною у грубах і котлах, тільки зростатиме. Аби протопити газом будинок у 100 кв.м, родині доведеться витратити не менше 1000 кубів – це дорівнює 9-12 тис грн, залежно від розцінок постачальника. Знай.ua порівняли вартість альтернативного "еко-палива" і з'ясували, який варіант є сьогодні найдешевшим.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Пелети – на що звернути увагу?

Головною перевагою пелет є економічність і менша забруднюваність димоходу.

1 тонна спресованої тирси коштуватимуть від 2500 до 4000 грн.

Скріншот - пелети
Скріншот - пелети

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Але тут важливо правильно обрати товар, бо неякісно виготовлені пелети можуть перетворитися в крихту ще під час перевезення – тоді витрати будуть просто космічними.

"В середньому, для обігріву будинку у 100 кв. м знадобиться близько 800-900 кг – це десь 2,5 – 3,5 тис грн. При покупці треба обов'язково їх перевірити: при розломі пальцями вони не повинні сильно кришитися, а колір має бути бежево-жовтим – чим темніше колір, тим більший вміст кори, яка дає більше золи і менше тепла", - зазначає продавець господарчого магазину Олексій Лагуч.

Пелети - фото Ekipagro
Пелети - фото Ekipagro

Також слід враховувати, що пелети бояться вогкості – їх не можна зберігати у дворі або сирому сараї.

Звичайні дрова – до 70 % економії

Що ж стосується звичайних дров, то цей варіант теж є значно економнішим за газ. Якщо пошукати найдешевші варіанти, у такий спосіб вдається зекономити до 70 % бюджету.

"Минулої зими ми розкрили і почистили стару піч, яку залишали для дітей лише як ретро-згадку про бабусю з дідусем. Так на дровах і зекономили – 3 місяці ми грілися всього за 7 тис грн. Скинулися з сусідами і замовили дрова оптом одразу 10 машин по 250 грн/м³. А с газом до цього листопад-грудень обійшлися нам у 13,5 тисяч", - розповідає Дмитро Ланенко з Полтавської області.

Груба, піч - фото УкраїнціСьогодні
Груба, піч - фото УкраїнціСьогодні

Офіційні компанії з продажу деревини просять від 500 до 1200 грн за кубометр. Але в приватних оголошеннях можна знайти значно дешевші варіанти – від 250 до 350 грн.

Скріншот - дрова
Скріншот - дрова

Брикети – відгуки і "сир" в мишоловці

Другий різновид сучасних видів твердого палива – брикети або "євродрова". Принцип їх виготовлення полягає у пресуванні тирси та інших природних матеріалів в умовах високого тиску.

Середня вартість 1 тонни – від 3800 до 4700 тис грн. Нерідко можна зустріти пропозиції продажу за 1 шт або за 1 мішок, але у підсумках ці варіанти будуть значно дорожчими – до 30 % "накрутки" за 1 тонну.

Cкріншот - брикети
Cкріншот - брикети

На порядок нижчі ціни можна знайти на сайтах приватних оголошень – 1600-1800 грн за тонну.

Скріншот
Скріншот - брикети

Однак, варто бути уважними і не потрапити у мишоловку в погоні за безкоштовним сиром.

Підозріло низька ціна і відсутність даних про виробника – це може свідчити про неякісний продукт.

А що стосується економічності, то чимало українців скаржаться на неспівпадіння обіцяної виробниками "формули" брикетів – у 4-5 разів меншої кількості ніж звичайних дров. Реальна вартість 1 опалювального місяця в будинку у 100 кв.м коштуватиме близько 4500-6000 тис грн.

Брикети - фото mukachevo.net
Брикети - фото mukachevo.net

"На жаль, мій досвід роботи з паливними брикетами виявився не таким безхмарним. Не вірте казкам про високій тепловіддачі і ефективності, завищеними в 5-6 разів. Так, якийсь приріст є, але він занадто малий. Мій же відгук такий – якщо є зайві гроші, сміливо купуйте і використовуйте паливні брикети. В іншому випадку віддайте перевагу традиційним видам твердого палива", - пише 58-річний Володимир, Харківська область.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Враховуючи усі вищезазначені підрахунки, найдорожчим варіантом для обігріву є газ – із середнім показником у 9-12 тис грн/міс.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

На 2-му місці за вартістю – брикети (5-6 тис грн/міс). А найдешевшими варіантами є пелети та звичайні дрова, якщо купувати їх оптом або на сайтах приватних оголошень – середні витрати на 1 місяць складуть від 2 до 3,5 тис грн.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Україні запрацює нова система оформлення документів: на кону – сотні гривень і години в чергах.