Зміни торкнуться земельних ділянок і будинків

Слідом за прийняттям інноваційних законопроектів про створення мега-мережі "розумних" парків на сотні гектарів по всій Україні Парламент затвердив ще одні "земельні" зміни. Відтепер на довжелезних чергах і зайвому клопоті з оформленням документів на ділянку та будинок поставлено жирну крапку. Які "бонуси" принесе українцям щойно прийнятий Верховною Радою законопроект № 5248, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Нові правила: що зміниться?

В ході сьогоднішнього пленарного засідання 301 голосом "За" у другому читанні та в цілому був затверджений "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано)".

Даний Закон значно полегшує процес оформлення документів.

Верховна Рада, Дмитро Разумков - фото ВРУ
Верховна Рада, Дмитро Разумков - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Українцям більше не доведеться витрачати тижні на бюрократичне "павутиння" кабінетів та зайві тисячі на послуги нотаріуса при переоформленні майна.

Тепер державна реєстрація земельної ділянки і розташованого на ній будинку (чи іншої споруди) відбуватиметься одночасно, а не окремо, як це було раніше.

ЦНАП, фото: dp.ua
ЦНАП, фото: dp.ua

Відповідні зміни будуть внесені в Земельному кодексі України.

Зокрема, у назву і положення ст. 120 – "Перехід права на земельну ділянку у разі набуття прав власності, господарського відання, оперативного управління на об'єкт нерухомого майна (крім багатоквартирного будинку), об’єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній".

"У разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об’єкта до набувача такого об’єкта, без зміни її цільового призначення", - йдеться в законопроекті.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

У разі набуття частки у праві спільної власності долі розподіляються пропорційно – як ділянки, так і зведеної на ній споруди.

В документі враховане і полегшення процесу для орендарів землі чи будинку.

Село Буркут, кадр з відео: Facebook Rudchyks
Село Буркут, кадр з відео: Facebook Rudchyks

Цей Закон набирає чинності через 3 місяці. За цей час Кабмін має забезпечити прийняття усіх необхідних нормативно-правових актів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Верховна Рада затвердила новий Герб України: як виглядає патріотичний символ.