Яких змін чекати найближчим часом?

Окрім озвученого сьогодні в Парламенті граничного "максимума" ціни на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні, в ході Години запитань до Уряду було підняте і питання нарахування субсидій. Довгоочікуваною стала і новина про впровадження з 1 жовтня знижки на електроенергію. Разом з тим, потік обурень від українців не припиняється – люди скаржаться збої в "субсидійній" системі. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

"Світлова" знижка і зміна строків

Позитивною новиною для усіх українців стало довгоочікуване зниження вартості на електроенергію. З 1 жовтня тариф буде знижено до 1,44 грн для споживачів, які вкладаються в ліміт до 200 кВт.

Кілька змін відбулося і в "субсидійному" питанні.

"Зміни до бюджету, які проголосовані в першому читанні, передбачають збільшення коштів на програму субсидій на 12 млрд. Цього року Уряд спростив і процедуру призначення субсидій – тепер цей строк становить не 30, а 10 днів", - повідомив Денис Шмигаль.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Як підкреслив прем'єр, українці отримують субсидії за новими правилами, запровадженими Урядом в травні 2021 року – вони передбачають повну монетизацію.

"85 % домогосподарств отримали перепризначення автоматично, а інші мали подавати відповідні заяви для їх підтвердження. Майже 3 млн домогосподарств будуть отримувати субсидії в опалювальний період", - відзначив прем'єр-міністр.

Українці у розпачі: "В яку позу стати?!"

Та, попри "райдужний" опис нинішньої ситуації із держдопомогою в країні, чисельні скарги від українців продовжують масово надходити.

Люди обурені як і значним обмеженням кола "щасливчиків", що мають шанс отримати завітні субсидії, так і їхнім розміром.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Не можу зрозуміти – оформила субсидію в серпні цього року. У вересні в УПСЗН сказали, що нараховано – перевірила, субсидія не активна, це як??", - скаржиться авторка одного з дописів Олена Віноградова.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

оформлення субсидій, скріншот з відео
оформлення субсидій, скріншот з відео

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"В минулому році отримував субсидію - Радбез сам робив запит в іншу обл. За доходами "інвалід з дитинства" в цьому році дали письмову відповідь, що вони не можуть отримати даній довідку. Звідси відмова на субсидію. Як бути? Заяву написав, декларацію заповнив ще 13.08.21", - пише Ігор Ковальчук.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Як отримати: онлайн-формат і "паперово"

Написати заяву і подати пакет документів на отримання субсидії можна в Центрах надання адміністративних послуг та органах Соцзахисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання.

А також можна це зробити і дистанційно – в онлайн-форматі. Для цього потрібно заповнити форму за цим посиланням.

Скрін, відео YouTube субсидії
Скрін, відео YouTube субсидії

Зробити це можна, ідентифікувавшись одним з 3 способів:

  • електронна пошта
  • електронний цифровий підпис
  • або Bank ID

Варто додати, що при реєстрації за електронною поштою необхідна також подача усіх документів у паперовій формі.

Скріншот
Скріншот

Більш детально ознайомитися з умовами отримання, розрахунком розміру субсидії та переліком необхідних для цього документів можна у розділі "Субсидії" на сайті Мінсоцполітики.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.