На думку експертів, українцям варто готуватися до того, що вартість на товари і послуги продовжить зростати. Найбільше злетять ціни на продукти з першої групи необхідності.

За даними Держстату, хліб - у списку лідерів по подорожчанню в 2021 році. З вересня, як кажуть експерти, цінники вийдуть на новий рівень. Головна причина подорожчання - зростання тарифів на електроенергію для підприємств.

Хліб, фото: "АиФ"
Хліб, фото: "АиФ"

Очікується, що м'ясо подорожчає на 5-10%. Розгін цінників вже почався. У липні м'ясо великої рогатої худоби та курятина подорожчали, порівняно з попереднім місяцем, на 3%. Причини - ті ж комунальні послуги (у тваринництві використовується багато води та електроенергії) і корму.

М'ясо / скріншот з відео
М'ясо / скріншот з відео

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Також, можуть подорожчати яйця. У 2021 році ціни на них зашкалюють, хоча в останні місяці були невеликі коливання - яйця подешевшали з 36-38 гривень до 28-30 гривень за десяток. Але з осені цінники можуть знову повернутися до квітневого рівня - 38 гривень за десяток.

Ціни на курячі яйця, кадр з відео
Ціни на курячі яйця, кадр з відео

До кінця 2021 року в Україні може подорожчати молочна продукція - ціни зростуть приблизно на 2%. Основні причини подорожчання - збільшення собівартості виробництва молочних товарів і продуктова інфляція.

Молоко, фото Асоціація виробників молока
Молоко, фото Асоціація виробників молока

Як відомо, за останнє півріччя в Україні відчутно зросли ціни на продукти харчування. За даними Держслужби статистики, у червні 2021 року індекс споживчих цін на продукти харчування дорівнював 9,8%, тоді як загалом по країні інфляція становила 9,5%.

Як стверджують експерти, подорожчання продуктів пов'язане не стільки з ослабленням національної валюти, як зі стрімким зростанням цін у всьому світі. Україна повністю інтегрована у світову торгівлю, тому ціни на українському ринку сильно залежать від цін на світовому.

Нагадаємо, цукор на 84%, а газ на 165%: українцям назвали, які товари і послуги подорожчають восени

Як повідомляв Знай.uа, принесла в банку 60 тисяч доларів: ПриватБанк не дозволив пенсіонерці відправити гроші в Росію

Також портал Знай.uа писав, що жінка все життя працювала заради села, а віддячили її незаконним відключенням газу: "Як їй виживати?"