Через стрімке подорожчання долара Нацбанк прогнозує загальне подорожчання цін на продукти, товари та послуги

У НБУ повідомили про прискорену, проте контрольовану інфляцію.

Полиця магазину. Фото: Youtube
Полиця магазину. Фото: Youtube

Через воєнні дії економіка України зазнала інфляційного впливу, внаслідок чого споживчі ціни зросли на 21,5% у порівнянні з минулим роком.

"Збереження високих цін на енергоносії у світі та рекордні рівні інфляції в країнах-торговельних партнерах також значно посилювали ціновий тиск в Україні.",- говориться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Як пояснив заявив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук на брифінгу у четвер 21 липня 2022 року, різке подорожчання долара на 25% потягне за собою зростання споживчих цін га 2-3%. В першу чергу це відіб'ється на імпортних товарах.

Як зауважив Ніколайчук, зростання споживчих цін буде вирівняно шляхом скорочення різниці між ціною продукції та її собівартістю (маржі) імпортерів. Крім того, таке зростання цін було частково вже закладено у вартість.

Що стосується цін на пальне, то експерт прогнозує незначне підняття у межах 0,6-0,8%.

Що стосується цін на комунальні платежі, то поки вони не зростають, а також діє мораторій, який забороняє примусово стягувати комунальні борги під час війни. Проте, після скасування воєнного стану ціни будуть вирівняні до ринкових залежно віл рівня інфляції.

За прогнозами НБУ цього року очікується інфляція на рівні 31% та її зниження до 20,7% наступного року.

Нагадаємо, в Україні зросте прожитковий мінімум та пенсії: скільки виплачуватимуть вже з 1 липня.

До слова, в Україні змінилися ціни на популярну літню ягоду: скільки просять за кіло.

Раніше ми писали, як раніше вже не буде: українцям взимку "прикрутять" тепло, що буде з тарифами.