Рослини, які ростуть поряд на грядці здатні впливати одна на одну. І часто такий вплив негативний, тому слід уважно дотримуватися правил сусідства на городі.

Наприклад, у часнику виділяються особливі речовини-фунгіциди, які мають протигрибкову та відлякувальну властивість. Крім того, рослина виділяє речовину під назвою фітонцид, що знищує патогенні бактерії. Відповідно, він захищає сусідів, що ростуть поряд з ним, від численних грибкових і бактеріальних хвороб, а відлякує комах.

Попри всі позитивні властивості, недоліком часнику є те, що він може відлякати й необхідні деяким рослинам бактерії, без яких ті не зможуть добре розвиватися.

Грядки часнику, кадр з відео
Грядки часнику, кадр з відео

Які рослини є найкращими сусідами для часнику:

1. Томати. Часник оберігає їх від кліща і білокрилки, сприяє зменшенню розвитку фітофторозу й іржі. Своє. чергою помідори сприяють розвитку часнику, не дозволяючи йому заразитися паршею. Проте висаджувати їх поспіль протягом двох років на одному і тому ж місці не варто.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

2. Капуста. Часник зі своїми фунгіцидами їй необхідний у поєднаних посадках. Капуста, захищена від слимаків, мошок і гусениць, зміцнює свій імунітет, формуючи щільні, великі та соковиті качани.

3. Огірки. Часник захищає їх грибкових захворювань та комах.Висаджувати часник потрібно в безпосередній близькості до огірків, але не впереміш з ними.

морква, скріншот з відео
морква, скріншот з відео

4. Морква. Часник врятує її від морквяної мухи, попелиці та листоблішки. Розсаджувати овочі рекомендується на сусідні грядки, уникаючи тісного сусідства.

5. Картопля. Часник може дати відсіч одним з найнебезпечніших ворогів картоплі - фітофторі та колорадському жуку. Його радять розсаджувати безпосередньо між рядами.

6. Зелень. Чудово уживаються з часником петрушка, шпинат, кріп, щавель та інша садова зелень. Вони допомагають один одному набирати зелену масу, соковитість, вітамінну складову та яскравість.

Петрушка, скріншот: YouTube
Петрушка, скріншот: YouTube

Нагадаємо, чому жовтіє листя полуниці і як цього уникнути: топ-3 несподівані причини

Як повідомляв "Знай.ua", щоб збирати огірки на грядці аж до морозів: секрет городників - це обов'язково потрібно робити у липні

Також "Знай.ua" писав, як за формою огірка зрозуміти, чого йому бракує: догляд за овочем у липні