Фітофтороз є серйозною проблемою для помідорів. Саме в середині літа з'являється цей грибок, який приносить багато прикрості городникам і загрожує майбутньому урожаю.

Зауважте, що хворобі сприяють прохолодні ночі, часті дощі, холодні ранкові тумани, загущеність рослин. З цією проблемою досить складно боротися, адже спори фітофтори можуть жити де завгодно. Наприклад, в ґрунті, в повітрі, на залишках рослин, на робочому одязі й взутті, на інвентарі.

Варто звернути увагу, що спочатку хвороба проявляється на нижніх листках томатів, потім на стеблах, далі на плодах. Сильним фактором ризику є близькість томатів до грядок із картоплею, яка саме є джерелом фітофторозу. Про це пише prostoway.

фото Getty Images
Помідори, томати // фото Getty Images

У випадку, якщо ви помітили на картоплі ознаки хвороби - скосіть бадилля. Самій картоплі це не зашкодить, а помідори таким чином ви врятуєте. Крім того, фахівці радять не поливати кущі томатів - вони здатні самі дістати воду з ґрунту. Також слід вчасно пасинкувати й видаляти пожовклі листя, особливо ті, які дістають землі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Народні способи для боротьби з фітофторозом на помідорах:

  1. Настій часнику (1 ст. перемеленого часнику на 10 л води);
  2. Молочна сироватка або кефір навпіл з водою;
  3. Розчин молока з йодом (1 л молока+15 капель йоду на 10 л води).

Вирощування помідорів, скріншот з відео
Вирощування помідорів, скріншот з відео

Нагадаємо, чому жовтіє листя полуниці і як цього уникнути: топ-3 несподівані причини

Як повідомляв "Знай.ua", щоб збирати огірки на грядці аж до морозів: секрет городників - це обов'язково потрібно робити у липні

Також "Знай.ua" писав, як за формою огірка зрозуміти, чого йому бракує: догляд за овочем у липні