При висаджуванні рослин по ділянці потрібно враховувати одне важливе правило. На місці "вершків" у наступному році потрібно садити "корінці", і навпаки.

Про те, що одну і ту саму культуру не можна садити на одному і тому ж місці два роки поспіль, знає чи не кожен городник. Адже у такому разі гарного врожаю не буде. Крім того, у результаті ви отримаєте дуже виснажений ґрунт.

Що можна садити після огірків, згідно з правилами сівозміни:

Отож, садити огірки два роки поспіль на одному і тому ж місці не можна, це вже зрозуміло. Тут існує велика ймовірність того, що вони хворітимуть. Адже з кожним роком у ґрунті накопичуються хвороботворні мікроорганізми, а також шкідники. Якщо змінити вид рослини - вони перестануть розвиватися.

Огірки. Фото: скрин відео
Огірки. Фото: скрин відео

Не можна садити на це місце й "близьких родичів" огірків - кабачки, гарбузи, дині. Вони витягуватимуть з ґрунту одні й ті самі поживні речовини. Тому після огірків слід садити невимогливі культури. При вирощуванні огірків в теплиці, найкраще не чергувати грядки з томатами або перцями.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

То ж не рекомендується грядка після огірків для висаджування представників гарбузових, адже вона може їм зашкодити: гарбуз, кабачок, цукіні, патисон, кавун, диня. Не підійде вона й для капусти та селери, які дуже люблять азотовмісні добрива, тому можуть ще більше виснажити ділянку.

Гарбузи / фото: Pixabay
Гарбузи / фото: Pixabay

Після огірків на наступний рік на ту саму грядку можна посадити:

  • Цибуля (звичайна ріпчаста, шалот, порей) і часник (сімейства цибульні);
  • Морква, селера та інші зонтичні (зокрема петрушку, кінзу, кмин і кріп);
  • Буряк, мангольд, шпинат (сімейства мареві або амарантові);
  • Редис, редьку (чорну, зелену), дайкон та інші хрестоцвіті;
  • Томати, перці, баклажани, фізаліс і картоплю (сімейства пасльонові);
  • Кукурудза;
  • Салат, щавель, базилік, м'яту, мелісу та іншу зелень;
  • Горох, квасолю, нут, сочевицю та інші сімейства бобових;
  • Рослини-сидерати.

Вирощування цибулі, кадр з відео
Вирощування цибулі, кадр з відео

Нагадаємо, чому жовтіє листя полуниці і як цього уникнути: топ-3 несподівані причини

Як повідомляв "Знай.ua", щоб збирати огірки на грядці аж до морозів: секрет городників - це обов'язково потрібно робити у липні

Також "Знай.ua" писав, як за формою огірка зрозуміти, чого йому бракує: догляд за овочем у липні