Садівникам і дачникам пояснили, як можна уникнути наслідків весняних заморозків у саду. Правила дуже прості, але відомі далеко не кожному.

Оскільки, у травні вже добре видно замерзлі взимку пагони, їх потрібно постаратися обрізати до початку цвітіння, а зрізи діаметром понад 1 см ретельно замазати садовим варом.

Ґрунт у пристовбурних кругах і під ягідними кущами потрібно підпушити на глибину до 10 см і замульчувати. Також корисні для рослин і їхньої підгодівлі будуть азотні добрива - краще у вигляді розчину. Підійде також перепрів гноєм, розповідається на сайті Сад.

Коріння плодових дерев, скріншот: YouTube
Коріння плодових дерев, скріншот: YouTube

Найбільш прикметою фенофазою травня як для плодових культур, так і для ягідників є їхнє цвітіння. Першими зацвітають в саду жимолость їстівна, аґрус і смородина, потім вишня, слива, груша. І останньою - яблуня.

Популярні новини зараз
Учні залишаться без відпочинку: школи скасовують осінні канікули Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024 Ухилянтам скасовують куплені відстрочки: чоловіків чекають масові перевірки В Україні визначили 4 категорії пенсіонерів, які отримуватимуть 8000 грн
Показати ще

На жаль, саме під час такого бажаного цвітіння дерев часто бувають нічні зворотні весняні заморозки. Вони згубно впливають на квітки, оскільки вже при температурі -1,7 С маточки й тичинки квіток гинуть.

У такому випадку проводять димлення, використовуючи завчасно заготовлені купки соломи або сухого листя. Для цього необхідно розкласти їх рівномірно по ділянці й в нічні години проводити димлення. Ця процедура допоможе підвищити температуру повітря на 1-2 градуси.

яблуня, скріншот з відео
яблуня, скріншот з відео

Нагадаємо, попередження: спека може спровокувати смертельні напади астми через велику кількість пилку

Також ми писали, дефіцит солі та сильне здорожчання гречки й овочів: як зміняться ціни на популярні продукти вже найближчим часом

Нагадаємо, які овочі та зелень можна сіяти у відкритий ґрунт у травні: обов'язкові правила для хорошого врожаю