Список справ на травень вас не налякає, якщо все правильно розпланувати, тож надзусиль тут точно не потрібно. Передусім у цей час на грядки висіюють холодостійкі культури та висаджують розсаду у теплиці на відкритий ґрунт.

Про роботи на дачі та городі у травні розповідається на сайті "Дім та сад".

У травні можна сіяти деякі овочі та зелень у відкритий ґрунт:

1. Пізню моркву і буряк.

2. Пряні трави: петрушку, шпинат, кріп, крес-салат, кінзу і цибулю (в тому числі на перо).

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

петрушка, фото Pxhere
петрушка, фото Pxhere

3. Картоплю. Перед посадкою радять обов'язково обробити і розпушити ґрунт, адже в щільній важкій землі коренева система розвивається погано, відповідно страждають і бульби.

4. Середньостиглі сорти капусти. Садити їх потрібно у два ряди з відстанню між культурами – 40-50 см, між рядами – 50-60 см.

5. Огірки. Розсаду у фазі 3-4 листочків цілком можна пересаджувати під плівку, а ось висадження у відкритий ґрунт краще відкласти до стійкого тепла (наприклад, наприкінці травня). Насіння на грядки сійте в борозенки глибиною 1-2 см, за схемою 50х60 см.

Кабачки, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Кабачки, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

6. Кабачки. Сіяти їх одразу у відкритий ґрунт сміливо можна у південних областях, а на півночі бажано спочатку проростити до розсади.

7. Перці, помідори, баклажани допустимо пересаджувати на грядки тільки після того, як минуть всі поворотні заморозки. Вік готових для пересадки томатів становить 45-50 днів.

Схема посадки для низькорослих сортів - 50 х 40 (30) см, для середніх 60 х 60 см (50 х 50 см), для високорослих – 70 х 70 см. Важливо: у жодному випадку не прикривайте землю навколо томатів свіжим гноєм, адже він провокує грибок і прикореневу гниль.

Помідори, скріншот: YouTube
Помідори, скріншот: YouTube

Нагадаємо, попередження: спека може спровокувати смертельні напади астми через велику кількість пилку

Також ми писали, літній салат "Смачнючий" з сердечок і моркви: маринад змусить кожного верещати від захвату

Нагадаємо, посівний календар на травень 2022: найкращі й найгірші дні для висадки картоплі, моркви, цибулі та інших овочів