Уряд розширив перелік осіб, які зможуть отримати допомогу від міжнародних організацій

Виплати вимушено переселеним особам. Фото: скриншот відео
Виплати вимушено переселеним особам. Фото: скриншот відео
Виплати вимушено переселеним особам. Фото: скриншот відео

Через агресію на території України більшість українців були змушені покинути окуповані території, а ті що лишилися вдома або проживають на деокупованих територіях, втратили роботу, їх рівень життя значно знизився. Зважаючи на непрості часи все більше людей потребують матеріальної підтримки. Тому уряд розширив перелік осіб, які зможуть отримати грошову підтримку від міжнародних організацій. Про це Сьогодні розширили перелік громадян, які можуть претендувати на виплати по 2,2-2,5 тис. грн щомісячно від міжнародних гуманітарних організацій. Раніше такі виплати передбачалися тільки внутрішньо переміщеним особам з числа найбільш вразливих соціальних категорій. Тепер виплати зможуть отримати й наші люди з деокупованих територій, з населених пунктів, які перебувають у зоні активних бойових дій, а також громадяни на тимчасово окупованій території. Заявку на отримання допомоги можна подати на сайті «єДопомога» (edopomoga.gov.ua), а з часом така можливість з’явиться в Дії." target="_blank" rel="nofollow noopener">повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Пост Дениса Шмигаля. Фото: скриншот Telegram

Як відомо, активну підтримку українцям, що постраждали надає ООН. Проте скористатися допомогою у розмірі понад 2 тис. грн можуть лише вимушено переселені особи, які зараз проживають на інших територіях.
В уряді дану ситуацію вирішили виправити, адже досить велика кількість людей повертається на вже звільнені території, Київська область, Харків. Вони теж потребують фінансової підтримки, адже більшість втратила житло, через зруйновану інфраструктуру досить важко знайти роботу.
Для прикладу, ті, хто виїхали за кодон до країн Європи та внутрішньопереміщені особи, вже почали отримувати таку допомогу напряму від ООН. Слід додати, що процес оформлення досить довгий. Проходять тижні після реєстрації, потім необхідно заповнити відповідні документи та здати відбитки пальців. Додаток "Дія" має прискорити таку процедуру, адже необхідні дані для раєстрації в ньому є.
Тому в уряді було прийнято рішення надати допомогу й цим громадянам.
Поки точний перелік всіх категорій уряд не оприлюднив, проте Денис Шмигаль зазначив, що скористатися допомогою у розмірі до 2,5 тисяч грн щомісяця можуть скористатися не лише соціально вразливі верстви населення, які були змушені змінити місце проживання в середині країні, а й інші громадяни, які проживають у зоні бойвих дій та на вже звільених теритріях.
Допомога буде надходити від міжнародних гуманітарних організацій, яких саме в повідомленні не уточнюється. А щоб мати змогу її отримати, необхідно оформити заявку у додатку "Дія" в розділі "єДопомога". Коли саме можна буде подавати заявку Дений Шмигаль не уточнив.