Повномасштабне вторгнення росії на територію України розділило 44 % українських родин. Більшість чоловіків захищають батьківщину на фронті, інші ж відправили своїх дружин і дітей якомога далі від війни або взагалі за кордон.

Тому, виникає питання, як дитині під час війни пережити розлуку з батьком. Корисними порадами стосовно цього поділилася психологиня Світлана Ройз в ефірі "Сніданок з 1+1".

Психологиня радить спостерігати за поведінкою дитини та пам'ятати, що вона має право на сум за батьком. У цьому немає нічого надзвичайного. До того ж слід пам'ятати, що сум у дітей може виглядати не так, як виглядає у дорослих.

Світлана Ройз, скріншот
Світлана Ройз, скріншот

Цікавтеся думками своєї дитини стосовно цього приводу, адже вона сприймає світ егоцентрично, тобто все що відбувається так чи інакше пов'язано з нею. Тому діти можуть думати, якщо батька немає поруч, знач він спеціально її покинув або ж вона чимось провинилася. Ці моменти потрібно роз'яснювати.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Психологиня не радить матері чи комусь з родичів намагатися замінити батька та виконувати його роль. Натомість запропонуйте дитині зробити щось приємне для тата. Можна намалювати листівку або записати зворушливе відео.

Аби дитина відчувала присутність батька можна попросити його прочитати телефоном казку на ніч або записати аудіозапис.

Нагадаємо, пригнічений стан через війну? Топ порад спеціалістів, як надати психологічно допомогу близькій людині

Раніше Знай писав, як українцям впоратися з тривожністю без Віталія Кіма та Олексія Арестовича: топ-5 порад психолога Каті Гурської

Також Знай повідомляв, дають безкоштовне житло, харчування та засоби гігієни: у Мінсоцполітики пообіцяли допомогу найбільш незахищеним українцям