Для багатьох українців тривога зараз-незмінний і нав'язливий супутник, адже ми живемо в той час, коли все наше життя може зруйнувати війна.

Війна, страх за життя рідних і близьких, проблеми з роботою — причин для тривоги у кожного українця зараз предостатньо. Як впоратися з переживаннями і стресом, розповіла учасниця реаліті "Пара на мільйон" (Новий канал), психолог Катя Гурська.

"Наше життя сповнене тривог, кожен день приносить страхи, надії і розчарування. Занепокоєння з приводу свого життя і здоров'я, життя своїх близьких посилюється відчуттям нестабільності і невизначеності. Якщо на тлі стресу ви помічаєте проблеми зі сном, компульсивне переїдання, зниження концентрації уваги і мотивації, можливо, пора звернутися до практики усвідомленості"— - сказала учасниця реаліті Нового каналу.

Психолог Катя Гурська, фото: пресслужба Нового каналу
Психолог Катя Гурська, фото: пресслужба Нового каналу

Як побороти тривогу: поради психолога

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

1. Прийміть свою тривогу. Вона-неминуча частина людського життя. Заперечуючи це почуття, ми не стаємо більш спокійними, адже пригнічені переживання нікуди не зникають. Навпаки, проявляються згодом за допомогою емоційних зривів і психосоматичних симптомів. Прийняття зовсім не означає приреченість і визнання поразки. Перш за все це розуміння своїх почуттів і відмова від безплідної боротьби з ними. Дозвольте собі відчувати тривогу і навчитеся по-особливому на неї реагувати.

2. Створіть дистанцію. Проблема з тривогою виникає тоді, коли ми перестаємо розрізняти реальну загрозу і уявлення про неї. Якщо ви змішуєте свої переживання про здоров'я близьких і стурбованість економічною ситуацією в країні, то тільки «підгодовуєте» свій стрес. Навчіться дистанціюватися від негативних і самокритичних роздумів, не занурюючись в емоції, а спостерігаючи за ними з боку. У цьому може допомогти медитація.

Укриття у Києві, українці фото Albert Lores
Укриття у Києві, українці фото Albert Lores

3. Залишайтеся в сьогоденні. Уважність - це практика присутності в сьогоденні, що виключає безплідні переживання про минуле і тривожні фантазії про можливе майбутнє. Коли ви зосереджуєте увагу на тому, що відбувається тут і зараз, то очищаєте свій розум від нав'язливих думок і занепокоєння щодо майбутнього. Як цьому навчитися? Найдоступніший і ефективний спосіб - концентрація на диханні. Коли ми дихаємо усвідомлено, то активуємо більш розвинені частини кори головного мозку, врівноважують наші емоції. До того ж, уповільнення дихання надає заспокійливий ефект, перемикає нервову систему з режиму стресу в режим відпочинку. Кожен вдих слід робити повільно і усвідомлено, виключно через ніс. Робіть вдих на два рахунки, видих – на чотири. Спостерігайте за своїми відчуттями.

Заняття з йоги
Заняття з йоги

4. Вимкніть багатозадачність. У стані перманентної тривоги може з'явитися бажання "відключити" негативні думки і зайняти кожну вільну хвилину продуктивною діяльністю. Слухати Освітній подкаст під час приготування вечері або грати з дітьми, в цей же час вирішуючи робочі питання, — в теорії Ви економите безліч часу і забуваєте про свої переживання. Але на практиці в режимі багатозадачності увага виснажується, симпатична нервова система активується, а мозок переходить в режим автопілота.

5. Навчіться самоспівчувати. Не менш важлива практика доброти. Вона починається з самоспівчуття - безосудного і співчутливого ставлення до самого себе. Головне - пам'ятати, що співчуття іншому народжується тоді, коли є співчуття до себе.

Нагадавши, подруга Олександра Педана по шоу "екси" Наталія Єжова дала українцям унікальну навичку, нас не зломити Путіну і армії рф.

Раніше ми повідомляли, що робити, якщо втратили транспорт або житло під час війни, поради адвоката Олени Кухаренко.