В Службі освітнього омбудсмена детально пояснили, коли і які документи на дітей-переселенців слід подавати для зарахування в перший клас.

На сайті Освітнього омбудсмена зазначається, що "держава гарантує здобуття загальної середньої освіти в закладі тієї територіальної громади, де зареєстрована особа, зокрема внутрішньо переміщених дітей, за найбільш безпечною для дитини формою навчання".

У деяких містах уже розпочали прийом документів на зарахування до першого класу. Терміни початку подачі документів на зарахування до першого класу встановлює місцева влада, оприлюднивши завчасно графік прийому документів.

Дистанційне навчання, фото: скріншот з відео
Дистанційне навчання, фото: скріншот з відео

Зазначається, що зарахування дітей до закладу освіти здійснюється, як правило, до початку навчального року та відповідно до території обслуговування.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Заяву на зарахування до першого класу можна подавати особисто, електронною поштою, факсом або іншим зручним способом для заявника.

До заяви додається:

  • копія та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу;
  • оригінал або копія медичної довідки за формою № 086–1/о.

Школа. Фото: скрін youtube
Школа. Фото: скрін youtube

Крім того, в умовах воєнного стану необхідно надати до закладу освіти один із нижче перерахованих документів:

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • довідку про звернення за захистом в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист.

У разі відсутності свідоцтва про народження або іншого документу, що підтверджує особу дитини, вона зараховується до закладу освіти без них. Тоді керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки і піклування за місцем проживання дитини чи місцеперебуванням закладу освіти, щоб сприяти оформленню свідоцтва

Водночас відсутність оригіналу або копії медичної довідки за формою № 086–1/о не є підставою для відмови у зарахуванні до 1-го класу. Однак довідка обов’язково має бути надана до початку навчального року.

Школа. Фото: скрін youtube
Школа. Фото: скрін youtube

Раніше Знай писав, оператор lifecell зробив щедрий подарунок українцям: хто і як може отримати

Також ми писали, виїхали закордон через війну? Українським вчителям пояснили, що буде з їхнім робочим місцем

Нагадаємо, чи можна подати документи одразу до двох шкіл: батькам майбутніх першокласників дали вичерпну відповідь