Пройшов Великдень, а це значить що потрібно починати підготовку до поминальних днів. Чи можна йти в цьому році на кладовищі, або краще все таки почекати.

У народі цей тиждень називають Проводами, або ж Гробками. Традиційно, через тиждень після Великодня, в Україні прийнято ходити на кладовища, і згадувати загиблих родичів.

Кладовище, скріншот: Youtube
Кладовище, скріншот: Youtube

У церкві даний день називається Радониця або батьківський день. Ось, наприклад, День поминання в цьому році випадає на 3 травня, але, в різних регіонах може відрізнятися як дата, так і традиції. Через те, що це завжди будній день, українці ходять на кладовище в неділю до цієї дати, або в неділю після.

Вважається, що слово Радоница походить від "радості", саме тому не можна ні в якому разі сумувати на кладовищі. Потрібно радіти тому, що покійні увійшли у вічне життя, і їх душі знайшли спокій. При цьому, межі переходити не варто, і від гучних розмов і сміху краще відмовитися.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Цвинтар, скріншот із відео
Цвинтар, скріншот із відео

Також, прийнято залишати поруч з могилами освячену паску, яйця, і запалену свічку. Після цього родичі сідають поруч з могилами родичів, трапезують, і починають їх згадувати. Всі радісні моменти, які ви запам'ятали.

Не можна в ці дні сумувати за померлими, розпивати алкоголь на кладовищі, називати їх небіжчиками, а також проганяти людей, які збирають по кладовищу продукти.

Поминальні дні, скріншот: YouTube
Поминальні дні, скріншот: YouTube

А ось що стосовно поминальних днів в умовах війни. Українців закликати відкласти похід на кладовище у зв'язку з активними бойовими діями. У ряді міст України зовсім заборонили це робити.

У разі, якщо ви вирішили порушити заборону, краще це робити акуратно, з особливою пильністю.

Нагадаємо, в яких областях українцям чекати похолодання на тижні з 25 квітня: синоптик дав докладний прогноз

Раніше повідомлялося, що Світлий понеділок після Великодня: головні традиції і заборони

Також, екстрасенс Макс Гордєєв розповів, чи буде ядерна війна