17 квітня православна Церква відзначатиме велике свято – Вхід Господній до Єрусалиму, або ж Вербну неділю.

У більшості українців це свято асоціюється з гілочками верби. Вони символізують пальмові гілочки, якими юдеї вітали Ісуса, коли він входив до Єрусалиму.

Вербна неділя, фото: ТСН
Вербна неділя, фото: ТСН

Через те, що в Україні пальми не ростуть, їх замінили на вербу, зробивши символом нового життя та пробудженням після довгого сну.

Заборони на Вербну неділю

Вербна неділя має ряд заборон. Оскільки свято відзначають у період посту, то цього дня вживають тільки пісні страви. Окрім цього не можна виконувати важку фізичну працю, займатись рукоділлям, зокрема в’язати й вишивати, а також сваритись чи лихословити. Пам'ятайте, що на Вербну неділю заборонено влаштовувати гучні застілля.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Традиції, звичаї на вербну неділю

До цього свята зазвичай готуються заздалегідь та зрізають гілки верби і ставлять в домі в вазу з водою. До свята на гілці мають з'явитися пухнасті білі суцвіття.

У суботу ввечері у храмах розпочинаються святкові богослужіння, які продовжуються і наступного дня. Віряни стоять до кінця служби з вербними букетиками та запаленими свічками. Потім цю вербу приносять додому та закріплюють її біля ікон й зберігають весь рік. Ці гілочки верби вважаються сильним оберегом для житла та його мешканців.

Вербна неділя
Вербна неділя, скріншот

На Вербну неділю прийнято поплескувати гілочками верби по спинах домочадців, примовляючи: "Вербохльост, бий до сліз!" і "Не я б'ю, а верба б'є!". Вважається, що цей нехитрий обряд захищає душу людини від злих духів, позбавляє пристріту, приваблює здоров'я, добробут і силу.

Незаміжні дівчата за допомогою вербних гілочок чарують своїх коханих. Для цього вони пов'язують між собою кілька лозин верби червоною стрічкою або ниткою, загадують нареченого і кладуть вербу за ікони. Такі гілочки категорично заборонено викидати, щоб не зламати життя молодій парі.

Нагадаємо, день святого Іпатія Чудотворця: головні прикмети і та сильний обряд на захист від нечистої сили

Раніше Знай писав, головні прикмети і традиції на Полікарпів день: як визначити погоду в народне свято

Також Знай повідомляв, день преподобної Марії Єгипетської 14 квітня: як за народними прикметами передбачити теплу погоду до літа