Традиційно 14 квітня вшановують пам'ять преподобної Марії Єгипетської. До того ж у цей день відзначають бенгальський Новий рік та ще чимало визначних дат.


Який сьогодні день, 14 квітня


Бенгальський Новий рік це національне свято, що відзначається у багатьох штатах Індії та інших азіатських країнах і знаменує початок сонячного року. Бенгальський Новий рік ґрунтується на індуїстському сонячному календарі.


Церковне свято


14 квітня у православній церкві вшановується пам'ять преподобної Марії Єгипетської. Святій молилися про захист від пристріту і поганого слова. На той час у селян зазвичай закінчувалися запаси осіннього врожаю, натомість з'являлася молода зелень, кропива та щавель, з яких і готували їжу.

Преподобна Марія Єгипетська
Преподобна Марія Єгипетська

У католиків у 2022 році 14 квітня відзначається Великий або Страсний четвер. Цього дня згадується Таємна Вечеря та встановлення Святого Причастя.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

14 квітня День янгола відзначають: Юхим, Іван, Макар, Марія, Сергій.

Народні прикмети


Наші предки вірили, що цього дня прокидається домовик. Якщо ви помітили, що вода широко розливається, то влітку луки будуть зелені. Якщо у цей день не видно зірок на Мар'ю, то до літа встановиться тепла погода.


Цікаві і важливі події 14 квітня


Цього дня у 1894 році відбулася перша публічна демонстрація кінопроектора Едісона, а у 1900 році у Парижі відкрилася найбільша у Європі міжнародна виставка.

14 квітня 1912 року британський трансатлантичний пароплав "Титанік" зіткнувся з айсбергом. Цього ж дня, але у 1981 році закінчився перший пілотований політ за програмою "Спейс Шаттл".

14 квітня у 1695 році народився італійський скрипковий майстер П'єтро Гварнері, а 1924 році – Марія Харченко, українська співачка та актриса театру.


Цього ж дня у 1945 році народився Річі Блекмор, британський рок-музикант, композитор, учасник гуртів Deep Purple, Rainbow.

Нагадаємо, день Івана Ліствичника 12 квітня: як задобрити домовика, привабити удачу і передбачити погоду на літо

Раніше Знай писав, день святого Іпатія Чудотворця - 13 квітня: головні прикмети і та сильний обряд на захист від нечистої сили

Також Знай повідомляв, перша чудотворна ікона Русі повертається в Україну, вивезли під час Другої світової війни: "Потужний символ перемоги"