Тверський суд Москви заборонив в Росії соціальні мережі Facebook і Instagram, що належать Meta. У той же час на месенджер WhatsApp від цієї ж компанії рішення не поширюється.

Про це повідомляє кореспондент російського видання "РИА Новости» із залу суду.

Засідання пройшло в понеділок, 21 березня. Вирок почнуть виконувати негайно.

Відзначається, що соцмережі були визнані екстремістськими. Російські прокурори стверджують, що «екстремістська» інформація в Facebook та Instagram загрожує як окремим людям, так і суспільству в цілому. Генпрокуратура РФ заявила, що своїм позовом хоче «захистити росіян від подальшого порушення їхніх прав». Нібито Instagram проігнорував понад 4,5 тисяч вимог про видалення «фейкоів» про так звану «спецоперацію» на території України і закликів до мітингів.

На їхню думку, Meta порушує свої ж правила, коли дозволяє розміщувати заклики до вбивства військових РФ.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Разом з тим, рішення московського суду не буде поширюватися на месенджер WhatsApp, який теж належить компанії Meta. Крім того, росіян за користування Facebook і Instagram обіцяють не карати.

У Meta відзначили, що блокування їх соцмереж зробить недоступною для громадян РФ інформацію, яка не викликає претензій. А суперечлива інформація становить лише малу частину від загального потоку.

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення РФ Meta тимчасово зняла заборону на заклики до насильства проти російських військових у своїх соцмережах Facebook і Instagram. Після цього Генпрокуратура РФ поставила питання про визнання компанії екстремістською.

Пізніше Роскомнадзор обмежив доступ до Instagram користувачів з Росії. Ще раніше заблокували Facebook.

Нагадаємо, що українка збирала на свій похорон, але передала всі гроші на допомогу пораненим.

Читайте також, що серіал "Слуга народу" з Володимиром Зеленським став популярним по всьому світу.