Увечері 3 березня, як повідомив міський голова Орлова в Енергодарі Запорізької області колона російської техніки попрямувала в напрямку АЕС, на підступах до станції точилися бої.

Після цього російські військові почали стріляти на території АЕС. Відомо, що було влучено в перший енергоблок та учбово-тренувальний корпус, який розташований поруч. Близько 1:30 в корпусі зайнялася пожежа. Через те що російські окупанти впритул підійшли до станції, українські пожежники не змогли почати гасіння пожежі.

За словами прессекретаря ЗАЕС Дмитра Туза, перший енергоблок, біля якого загорівся учбовий корпус, перебував у стані ремонту.

Вибух, скріншот
Вибух, скріншот

Близько 3:30 голова Запорізької облдержадміністрації з посиланням на директора станції повідомив, що наразі ядерна безпека станції забезпечена. Згодом в Енергоатомі з посиланням на виконувача обов'язків директора станції заявили, що ядерна безпека станції все ж порушена.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Згодом президент України Володимир Зеленський закликав Європу відреагувати на обстріли ЗАЕС з боку російських військ. За його словами він вже встиг провести розмови з очільником США та прем'єром Британії. Джо Байден закликав Росію припинити обстріли станції, а Борис Джонсон пообіцяв домогтися скликати екстрене засідання Радбезу ООН.

Володимир Зеленський. Фото: скрін youtube
Володимир Зеленський. Фото: скрін youtube

"Вперше в історії людства! Жодна країна у світі ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки", - зазначив президент Зеленський.

Наразі російські військові припинили обстріли, внаслідок боїв є поранені, однак вивезти їх до лікарні "немає можливості". Евакуації мешканців міста наразі не планують.

"Російська армія з усіх боків обстрілює Запорізьку АЕС, найбільшу АЕС у Європі. Пожежа вже спалахнула. Якщо він вибухне, то буде в 10 разів більший за Чорнобиль! Росіяни повинні НЕГАЙНО припинити вогонь, допустити пожежників, створити зону безпеки!", - зазначив Дмитро Кулеба.

Скріншот допису
Скріншот допису

Як зазначили у ДСНС близько 5:20 рятувальників допустили до гасіння пожежі в учбово-тренувальний корпус. Інформації про порушення радіаційного фону немає. О 6:20 рятувальники повідомили про ліквідацію пожеж.

Запорізька обласна військова адміністрація повідомила, що станом на 7:00 радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.


Як зазначила Державна інспекція ядерного регулювання України, майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації. Оперативним персоналом контролюється стан енергоблоків та забезпечується їх експлуатація відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації.

Нагадаємо, Запорізька АЕС під посиленою охороною: окупанти не прорвуться. ЗАЕС знаходиться під посиленою охороною. Захоплення окупантами виключається

Також Знай писав, Німеччина відмовляється від російських товарів: не беруть навіть по знижці. Країни ЄС відмовляються від продуктів російського виробництва

Раніше Знай повідомляв, як виглядає путінська техніка, яка воює в Україні: "по можливості не знищувати". Воєнна техніка РФ, що направив Путін в Україну