Сьогодні, 22 лютого, православні християни всього світу відзначають день пам’яті мученика Никифора Антіохійського. Із цим днем повязані деякі народні прикмети та забобони.

Хто такий Никифор Антіохійський?

Цей святий жив колись у місті Антіохій Сирійський, і дружив із пресвітером Саприкієм. Через підступність ворогів та заздрість між Никифором та Саприкієм спалахнула сварка.

В цей же час в імперії почалися гоніння на християн, і Саприкій потрапив у тюрму. Навіть під тортурами він відмовлявся зрадити свою віру, однак після смертного вироку відступився і пообіцяв вклонитися язичеським богам.

Никифор Сповідник, скріншот: YouTube
Никифор Сповідник, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Почувши про це, Никифор став вмовляти Саприкія помиритися з ним і з честю прийняти мученицьку смерть за віру. Пресвітер відкинув пропозицію, і тоді Никифор запропонував катам стратити його замість друга.

Імператор прийняв цю жертву, а пресвітера відпустив.

Традиції на Никифора Антіохійського:

У цей день селяни зазвичай бралися за плетіння з кори дерев взуття, яке називали постолами. Таке взуття було недовговічним, тому потрібно було заготувати багато пар на цілий рік. Справа ця вважалася виключно чоловічою, і потребувала певних вмінь та навичок.

Зерно, фото: Магия Шувани
Зерно, фото: Магия Шувани

Крім того, до кінця зими закінчувалися харчові припаси, тож треба було подбати про майбутні посіви. Щоб забезпечити собі гарний врожай, зерно виносили на мороз – загартовували.

Народні прикмети на Никифора Антіохійського:

  • Сніг липне на дерева – незабаром потеплішає.
  • Захід сонця багряний – наближається заметіль.
  • Надворі холодно – попереду морози.
  • Якщо цього дня потепліє, то й весна буде теплою.

Заборони 22 лютого:

Вважалося поганою прикметою сьогодні голосно сміятися, веселитися, та взагалі кричати.

Не бралися за брудну роботу.

Нагадаємо, раніше городникам підказали, коли сіяти розсаду, щоб забезпечити собі гарний урожай – в березні буде пізно

Як повідомляв портал "Знай.ua", заметіль чи рання весна: як передбачити погоду та врожай, народні прикмети на День Захарія-Серповидця.

Також "Знай.ua" писав, що як провести зимовий підігрів кореневої системи плодових дерев - поради досвідчених садівників.