Коли поліцейські зупиняють водіїв, у яких на лобовому склі є тріщина, то вони їх штрафують на підставі ч. 1 ст. 121 КУпАП нібито за технічні несправності.

При повторному порушенні їм загрожує позбавлення прав на термін від 3 до 6 місяців, пише "Апостроф", який вирішив дізнатися у Doradvocat, як йдуть справи насправді, повідомляє "Hyser".

Так, при управлінні ТЗ, яке має технічні несправності, правилами його експлуатація забороняється. За перше порушення поліцейські виписують штраф, який дорівнює 340 гривням.

Автомобілі, фото з фейсбук
Автомобілі, фото з фейсбук

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Тобто, в списку заборон немає такого пункту, як тріщина на лобовому склі і заборона використання ТЗ, якщо вона є. Виходить, що тріщина не є технічною несправністю. Так, вона є фактом пошкодження авто, однак при її наявності авто не вважається технічно несправним.

Автоексперти уточнили, що наявність тріщини на склі в зоні роботи склоочисників не забороняє використання авто і виключає можливість притягнення водія до адміністративної відповідальності згідно з нормами пунктів 31.1, 31.3, 31.4 ПДР і за ч.1 ст. 121 КУпАП.

Поліція - фото Патрульна поліція України
Поліція - фото Патрульна поліція України

Згідно п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010 "На вітровому склі колісних транспортних засобів не дозволено сколи чи тріщини в зоні роботи склоочисників". Але згідно з приписами даного ДСТУ такі пошкодження не є технічними несправностями автомобіля.

Згідно п.31.3 ПДР заборонено використовувати транспортний засіб, якщо воно було виготовлено або переобладнано з порушенням вимог стандартів, правил і нормативів, що стосуються безпеки дорожнього руху. Також заборонено використання ТЗ, які не пройшли ТО. Це ж стосується ТЗ, на яких встановлені номерні знаки, що не відповідають вимогам відповідних стандартів. Забороняється використання ТЗ, якщо порушений порядок установки на них світлових і звукових сигнальних пристроїв.

Поліція - фото Патрульна поліція України
Поліція - фото Патрульна поліція України

Раніше ми повідомляли, що обов'язковий техогляд повертається: як часто потрібно здавати машину на те, щоб не вляпатися у величезний штраф

Як повідомляв Знай.uа, на українських водіїв очікують масові перевірки: зупиняти будуть навіть без причин, заява глави МВС

Знай.uа писав, маршрутка набита пасажирами на ходу "втратила" паливний бак: дивом всі залишилися живі