У США перша жінка, яка жила з ВІЛ, оголосила про своє повне одужання від вірусу після курсу лікування, який включає трансплантацію стовбурових клітин.

Про це повідомляє міжнародне інформаційне агентство Reuters.

Так, стало відомо, що пацієнтка зі США стала першою жінкою і третьою на сьогодні людиною, яка вилікувалась від ВІЛ. Вона змогла вилікуватися завдяки пересадці стовбурових клітин від донора, який був природно стійкий до вірусу, що викликає СНІД.

Медики, скріншот
Медики, скріншот

Історію лікування описали на Конференції з ретровірусів та опортуністичних інфекцій у Денвері (США). До того ж він є першим, в якому використовувалася пуповинна кров. Медики переконані, що такий підхід лікування може стати доступнішим для більшої кількості людей.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Варто зазначити, що з моменту отримання пуповинної крові для лікування гострої мієлоїдної лейкемії — раку, який починається в кровотворних клітинах кісткового мозку – жінка перебувала в стадії ремісії та вільною від вірусу протягом 14 місяців, без потреби в потужних методах лікування ВІЛ, відомих як антиретровірусна терапія.

Медики, скріншот: YouTube
Медики, скріншот: YouTube

Пацієнтка мала спочатку пройти хіміотерапію, щоб знищити ракові імунні клітини. Потім лікарі пересадили їй стовбурові клітини від людей зі специфічною генетичною мутацією, в якій у них відсутні рецептори, що використовуються вірусом для інфікування клітин.

Вчені переконані, що у людей з такою генетичною мутацією розвивається імунна система, стійка до ВІЛ. Вони переконані, що лікування ВІЛ можливе, але важливим елементом успіху є трансплантація ВІЛ-резистентних клітин.

Нагадаємо, щеплення не шкодить дитині? Ізраїльські вчені дізналися, що відбувається з вагітними після вакцини від коронавірусу

Раніше Знай писав, у МОЗ розповіли про успіхи боротьби з онкологією у дітей: закуповують ліки, роблять трансплантації

Також Знай повідомляв, не можна фарбувати волосся, нігті та приймати гарячу ванну: акушер-гінеколог спростувала найголовніші міфи про вагітність